Ilm. 4

        Taivaallinen jumalanpalvelus

Neljännessä luvussa Johannes saa nähdä näyssä Jumalan ja Jumalan temppelin taivaassa. Sieltä Jumala hallitsee ja johtaa koko maailmankaikkeutta. Jumala halusi näyttää Johannekselle ja samalla kaikille kristityille, että maailma on Jumalan turvallisissa käsissä ja että kaikki tapahtuu Jumalan suunnitelmien mukaan. Me voimme olla turvallisella mielellä kaiken sen keskellä, mitä maailmassa tapahtuu ja mitä meille kerrotaan sanassa.

 

1. Sitten näin tämän: taivaan ovi oli auki, ja kuului sama ääni, jonka olin edellisellä kerralla kuullut - kuin olisi torveen puhallettu. Se sanoi minulle: "Nouse tänne! Minä näytän sinulle, mitä tämän jälkeen on tapahtuva. 2. Siinä samassa olin Hengen vallassa. Näin, että taivaassa oli valtaistuin ja sillä valtaistuimella istui joku, 3. joka loisti kuin jaspis ja karneoli. Valtaistuinta ympäröi sateenkaaren kaltainen smaragdinvärinen hohde.

 

Jumala opetti Israelin kansalle autiomaavaelluksen aikana temppelin eli pyhäkön avulla Jumalan pelastussuunnitelmaa, ja tätä pyhäkköpalvelusta suoritettiin sitten Jeesuksen kuolemaan asti. Tällöin varsinainen maanpäällinen pyhäkköpalvelus sai täyttymyksensä. Jeesus oli lopullinen uhrikaritsa. Tämä maallinen pyhäkkö oli tarkka jäljennös heprealaiskirjeen mukaisesta taivaallisesta pyhäköstä, jossa on Jumalan valtaistuin ja jossa pelastussuunnitelma viedään lopulta päätökseen. Nyt meillä on avatun oven kautta näky-yhteys taivaalliseen pyhäkköön. Vaikka maanpäällisessä temppelissä ei ollut Jumalan valtaistuinta, niin näyttää siltä, että taivaallisessa temppelissä on sellainen. Sieltä Isä Jumala johtaa koko maailmankaikkeutta.

 

Jeesus näytti toistamiseen Johannekselle, mitä tämän jälkeen on tapahtuva. ”Kirjoita siis, mitä näet: se, mikä on nyt, ja se, mikä on myöhemmin tapahtuva.” (Ilm. 1:19). Eli Ilmestyskirja kertoo pääpiirteissään kronologisessa järjestyksessä koko maailman hengellisen historian. Tämä on toteutunut historiamme aikana käsittämättömän tarkasti. Se todistaa aukottomasti Ilmestyskirjan Jumalallisen alkuperän.

 

4. Tämän valtaistuimen ympärillä oli kaksikymmentäneljä valtaistuinta, ja niillä istui kaksikymmentäneljä vanhinta, joilla oli yllään valkeat vaatteet ja päässään kultaseppele. 5. Valtaistuimesta lähti salamoita ja kuin ukkosen jyly. Sen edessä oli seitsemän soihtua, Jumalan seitsemän henkeä.

 

Vanhimmiksi nimitetään yleensä jonkin yhteisön arvossa pidettyjä ja kunnioitettuja edustajia. Näin taivaassakin on ihmiskunnan edustajat vanhimpina. Raamatusta voimme päätellä, keitä siellä on. Enok otettiin kuolemaa maistamatta taivaaseen, Elia otettiin tulisissa vaunuissa taivaaseen ja Mooseksen arkkienkeli Mikael herätti kuolleista. Jeesuksen kuollessa kerrotaan, että monta pyhien ruumista nousi ylös. Ilmeisesti näistä henkilöistä koostuu nuo 24 vanhinta.

 

Valkeat vaatteet kuvaavat sitä, että he ovat Kristuksen verellä lunastetut. He ovat turvautuneet kokosydämisesti Jeesuksen ansioihin. Heidän vaatteissaan ei ole mitään tahraa ja ryppyä, jotka kertoisivat heidän omista ansioistaan. Kultaiset seppeleet ovat merkkinä siitä, että he ovat selviytyneet voittajina uskon kilvoituksessa. Salamat ja ukkosen jylinä ovat Jumalan ilmestymisen näkyviä ja kuuluvia merkkejä.

 

Maanpäällisessä pyhäkössä oli seitsenhaarainen kynttilänjalka lamppuineen, joka kuvasi Jumalan sanaa ja Pyhän Hengen toimintaa. Taivaallisessa pyhäkössä Johannes näki seitsemän tulisoihtua ja Jumalan seitsemän henkeä. Se kuvaa Jumalan sanaa ja Pyhän hengen toimintaa maan päällä Jeesuksen tulemukseen asti. Seitsemällä viitataan eri aikakausiin kristillisen historian aikana. Niihin tutustuimme jo seitsemän seurakunnan kirjeissä.

 

6. ja sen edessä oli myös ikään kuin lasinen, kristallin tavoin kimmeltävä meri. Valtaistuimen edessä ja ympärillä oli neljä olentoa, jotka sekä edestä että takaa olivat täynnä välkehtiviä silmiä. 7. Yksi muistutti leijonaa, toinen nuorta härkää, kolmannella oli kuin ihmiskasvot, ja neljäs näytti lentävältä kotkalta. 8. Näillä neljällä olennolla oli kullakin kuusi siipeä, jotka olivat molemmilta puolin täynnä välkehtiviä silmiä. Taukoamatta, päivin öin, nuo olennot lausuvat: - Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias! Hän oli, hän on ja hän on tuleva.

 

Maanpäällisessä temppelissä oli pappien peseytymisallas, jota kutsuttiin mereksi. Taivaallisessa temppelissä on sen tilalla lasinen, kristallin tavoin kimmeltävä meri, joka kuvaa Jumalan puhtautta ja kirkkautta. Näitä neljää olentoa ei tarkoin selvitetä. Nämä ihmeelliset taivaalliset olennot kuvaavat ihmisen, härän, kotkan ja leijonan, luomakunnan kuninkaiden, muodossa Jumalan välikappaleita luomakunnan ylläpitämiseksi ja Luojan suunnitelmien toteuttamiseksi maan päällä. Neljähän on maan luku useiden raamatunkohtien perusteella. Niillä kullakin on kuusi siipeä eli ääretön nopeus ja silmiä edessä ja takana eli ne tietävät kaiken. Ne muistuttavat jossain määrin Hesekielin näkemää neljää olentoa.

 

9. Aina kun olennot ylistävät, kunnioittavat ja kiittävät häntä, joka istuu valtaistuimellaan ja joka elää aina ja ikuisesti, 10. nuo kaksikymmentäneljä vanhinta heittäytyvät maahan hänen valtaistuimensa eteen ja osoittavat hänelle kunnioitustaan - hänelle, joka elää aina ja ikuisesti. He asettavat seppeleensä valtaistuimen eteen ja lausuvat: Herra, meidän Jumalamme! Sinä olet arvollinen saamaan ylistyksen, kunnian ja vallan, sillä sinä olet luonut kaiken. Kaikki, mikä on olemassa, on sinun tahdostasi luotu.

 

24 vanhimman tärkeimpänä tehtävänä oli ylistää Jumalaa Kaikkivaltiaana. Tässä on meillekin esimerkki siitä, että me jo täällä maan päällä kiinnittäisimme huomiota Jumalan ylistämiseen. Ainakin itse tunnen puutteellisuutta tässä asiassa heikon laulutaitoni vuoksi. Ymmärrän, että voimme ylistää Jumalaa myös elämällä ja sanoilla. He asettavat voitonseppeleensä valtaistuimen eteen ja näin tunnustavat Jumalan pelastajanaan ja kaiken Luojana.

 

Rukous

 

Kiitos Herramme, että olemme saaneet kurkistaa taivaan valtaistuin saliin ja nähdä jotakin siitä kiitollisuudesta, kunnioituksesta ja järjestyksestä, joka siellä vallitsee. Olemme nähneet Isän istumassa valtaistuimellaan, lasisen meren, valtaistuimen ympärillä neljä olentoa yltä päältä silmiä täynnä, 24 vanhinta ja seitsemän Jumalan henkeä. kaikki kiitävät pyhää Kaikkivaltiasta Jumalaa, luojaa, jonka tahdosta kaikki on luotu. Mekin tahdomme kiittää ja kunnioittaa luojaamme. Jeesuksen nimessä. Aamen.

 

0614181