Ilm. 5

0607240

Tässä luvussa kerrotaan seitsemällä sinetillä suljetusta kirjakääröstä ja siitä, että kuka on arvollinen avaamaan sen. Varmasti tuo kirjakäärö oli hyvin arvokas ja ilmeisesti se liittyy ihmisen pelastukseen.

1. Minä näin, että valtaistuimella istuvan oikeassa kädessä oli kirjakäärö. Se oli kirjoitettu täyteen molemmin puolin ja sinetöity seitsemällä sinetillä. 2. Ja minä näin mahtavan enkelin, joka kuulutti kovalla äänellä: Kuka on arvollinen avaamaan kirjan ja murtamaan sen sinetit? 3. Mutta ei ollut ketään, ei taivaassa, ei maan päällä eikä maan alla, joka olisi kyennyt avaamaan kirjan tai edes katsomaan siihen. 4. Minä itkin katkerasti, kun ei löytynyt ketään, joka olisi ollut arvollinen avaamaan kirjan tai katsomaan siihen. 5. Mutta yksi vanhimmista sanoi minulle: Älä itke. Juudan heimon leijona, Daavidin juuriverso, on saanut voiton! Hän avaa kirjan ja murtaa kaikki seitsemän sinettiä.

Kirjakäärö oli seitsemällä sinetillä suljettu, joten se oli todella arvokas. Roomalaisen käytännön mukaan esim. testamentti suljettiin todistajien läsnä ollessa sinetillä, joten vain siinä määrätyllä henkilöllä oli oikeus avata ja saada siinä mainitut edut. Johannes tajusi kirjakäärön saamisen ja sen avaamisen edellytykset, koska hän puhkesi itkuun, kun taivaassa ei ollut ketään, joka olisi ollut arvollinen avaamaan sen sinettejä. Siinä täytyi varmasti olla tärkeitä ihmiskunnan kohtaloon ja pelastukseen liittyviä asioita.

Kun vanhimmat näkivät Johanneksen epätoivon, yksi vanhimmista lohdutti Johannesta ilosanomalla, että Jeesus Kristus, Daavidin juuriverso on voittanut. Hän on arvollinen avaamaan sinetit. Daavidin juuriverso kuvaa sitä, että Jeesus syntyi Daavidin suvusta. Evankeliumi esittää Jeesuksen Daavidin poikana, vaikka hän ei ollut suoraan hänen poikansa. Tämä oli raamatullinen ilmaisu siitä, että poikaa voitiin kutsua myös esi-isänsä mukaan.

6. Ja minä näin, että valtaistuimen ja neljän olennon edessä vanhinten keskellä seisoi karitsa. Se oli kuin teurastettu, ja sillä oli seitsemän sarvea ja seitsemän silmää - ne Jumalan seitsemän henkeä, jotka on lähetetty kaikkialle maailmaan. 7. Se astui lähemmäs ja otti kirjan valtaistuimella istuvan oikeasta kädestä. 8. Kun Karitsa otti kirjan, ne neljä olentoa ja kaksikymmentäneljä vanhinta heittäytyivät hänen eteensä. Vanhimmilla oli kaikilla harppu ja kultamalja täynnä uhrisavua, pyhien rukouksia.

Teurastettu karitsa kuvaa viatonta surmattua eläintä, ja siksi se on Jeesuksen vertauskuva. Hän on kaiken keskipisteenä taivaassa. Jeesus on omalla kuolemallaan sovittanut jokaisen ihmisen synnit. Hän on suorittanut teon, johon kukaan muu ei olisi pystynyt. Siksi hän ansaitsee kaikkien kiitoksen ja ylistyksen koko maailmankaikkeudessa. Hänen ansiostaan me ihmiset saamme periä myös iankaikkisen elämän. Hänen kuolemansa Golgatalla osoitti koko maailmankaikkeudelle synnin luonteen ja rakkauden voiman. Ihmiset riistivät Jumalan Pojan hengen, mutta Jeesus päinvastoin kantoi heidän syyllisyytensä ja vastaanotti rangaistuksen, jonka me kaikki ansaitsemme. Kristuksen kuolema Golgatalla ilmoitti Jumalan iankaikkisen, uhrautuvan rakkauden luonteen. Tällainen Jumala meillä on.

Raamatussa sarvet kuvaavat valtaa (Dan. 8:5,21,22). Seitsemän on täydellisyyden luku, joten seitsemän sarvea kuvaa täydellistä valtaa. Seitsemän silmää ja seitsemän henkeä kuvaa vastaavasti täydellistä näkökykyä ja tietoa. Ne kuvaavat myös Pyhän Hengen täydellistä toimintaa maan päällä. Jeesus on täydellisyyden ilmentymä koko maailmankaikkeudessa. Vanhimmat ovat alati rukouksessa jokaisen ihmisen puolesta. Malja oli täynnä rukouksia ja se kertoo heidän rukouksiensa voimasta ja tärkeydestä.

9. He lauloivat uuden laulun: Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinut on teurastettu, olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmisiä kaikista heimoista, kaikista kielistä, kansoista ja maista. 10. Olet tehnyt heistä kuningassuvun, meidän Jumalamme pappeja; he tulevat hallitsemaan maan päällä.

Se, että vain Kristus oli arvollinen avaamaan kirjakäärön sinetit, kertoo Kristuksen lunastukseen liittyvää asemaa ja toimintaa ihmiskunnan pelastukseen liittyvissä asioissa. Se kertoo myös ihmiskunnan kohtalosta pelastustyön aikana, niin kuin tulemme sinettejä avatessamme huomaamaan. Tämä Jumalan pelastussuunnitelma avautuu vain Kristuksen ristin perusteella. Siksi myös kaikki Ilmestyskirjan profetiat avautuvat samoin vain Kristuksen ristin perusteella.

Jumala tulee kokoamaan kaikista heimoista, kielistä, kansoista ja maista kuningaskunnan. Tällöin pelastussuunnitelma on viety päätökseen, ja ihminen palautettu siihen alkuperäiseen asemaan, johon hän oli luotu ja tarkoitettu. Ihmiskunnasta on näin tuleva osa maailman kaikkeuden onnellista kansaa. Jeesus on tehnyt omasta kansastaan kuningaskunnan, jonka kuninkaana hän tulee olemaan iankaikkisesti. He ovat myös pappeja. ”Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut ihmeelliseen valoonsa (1. Piet. 2:9). Vanhan liiton aikana seurakuntalaisten oli lähestyttävä Jumalaa papin välityksellä. Mutta Jeesus teki meistä pappeja, niin että voimme lähestyä häntä suoraan. Tällainen asema meillä on Jeesuksen ansioiden perusteella. Kiitos ja kunnia Jeesukselle!

11. Valtaistuimen, olentojen ja vanhinten ympärillä näin suuren joukon enkeleitä ja kuulin heidän äänensä. Heitä oli lukemattomia, kymmenentuhatta kertaa kymmenentuhatta ja tuhat kertaa tuhat, 12. ja he lausuivat kovalla äänellä: - Karitsa, joka on teurastettu, on arvollinen saamaan vallan, rikkauden, viisauden ja voiman, kunnian, kirkkauden ja ylistyksen. 13. Ja minä kuulin, kuinka kaikki luodut taivaassa, maan päällä, maan alla ja meressä, kaikki mitä niissä on, lausuivat: - Hänen, joka istuu valtaistuimella, hänen ja Karitsan on ylistys, kunnia, kirkkaus ja mahti aina ja ikuisesti. 14. Ne neljä olentoa sanoivat: "Aamen", ja vanhimmat heittäytyivät kasvoilleen ja osoittivat kunnioitustaan.

Koko maailmankaikkeus tulee iloitsemaan Jumalan pelastussuunnitelmasta ja antamaan kaiken kunnian, kiitoksen ja ylistyksen teurastetulle Karitsalle. Enkelien luku kertoo valtavasta määrästä. Siksi on lohdullista tietää, että jokaisella Jumalan lapsella on varmasti riittävästi suojelusenkeleitä maallisessa vaelluksessaan. Sana Aamen ja kumarrus symbolisoivat täydellistä alistumista, hyväksyntää ja kunnioitusta Jumalalle.

Ilmestyskirjan viidennen luvun ylevä sanoma on se, että vain Jeesus pystyy sanomaan, kuka pelastuu ja kuka joutuu kadotukseen. Hän ja ainoastaan hän näkee sydämeen ja tietää, ketkä kuuluvat todella hänelle. Siksi on tärkeätä antaa elämänsä hänen käsiinsä. Hän yksin puhdistaa meidät synnistä. Hän yksin voi varjella meidät lankeamasta ja asettaa meidät nuhteettomina ja riemuitsevina kirkkautensa eteen. Apostoli Pietari sanoo: ”Ei kukaan muu voi pelastaa kuin hän. Mitään muuta nimeä, joka meidät pelastaisi, ei ole ihmisille annettu koko taivaankannen alla.” (Apt. 4:12).

Rukous

Johannes itki, kun ei kukaan taivaassa voinut avata seitsemällä sinetillä suljettua kirjakääröä. Oli kuitenkin yksi arvollinen avaamaan sen – Jeesus Kristus teurastettu Karitsa. Kiitos, että olet ostanut verelläsi ihmiset kaikista sukukunnista ja kielistä. Siksi pyydämme tänään kaikki syntimme anteeksi. Kiitämme armostasi. kiitämme enkelien suojeluksesta. Sinä olet arvollinen. kaikki taivaassa ylistävät Isää Ja Karitsaa. Ylistys, kunnia, kirkkaus ja valta meidän Jumalallemme aina ja ikuisesti. Jeesuksen nimessä. Aamen.

0607241