Ilm. 12

0604115

Nainen ja lohikäärme

Ilmestyskirjan 12. luvussa kerrotaan koko kristillinen historia Jumalan seurakunnan ja paholaisen toiminnan seurauksena.

1. Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki: nainen, jolla oli pukunaan aurinko, kuu jalkojen alla ja pään päällä seppeleenä kaksitoista tähteä. 2. Hän oli raskaana ja huusi tuskissaan synnytyspolttojen vaivaamana.

Nainen kuvaa Raamatussa seurakuntaa. Tässä on kysymyksessä Jumalan puhdas seurakunta. Tämä voidaan päätellä mainituista symboleista ja luvun sisällöstä. Aurinko kuvaa Kristusta ja evankeliumia ja kuu seurakuntaa ja vanhan liiton uhripalvelujärjestelmää. Ne heijastavat molemmat Kristuksesta lähtevää valoa. 12 tähden muodostama seppele kuvaa apostolien työn kautta saatua voittoa. Myöhemmin 17. luvussa kuvataan sitten portto-naisella langennutta seurakuntaa.

3. Toinenkin tunnusmerkki näkyi taivaalla: suuri tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea ja kruunu kaikissa seitsemässä päässä. Pyrstöllään se pyyhkäisi pois kolmanneksen taivaan tähdistä ja sinkosi ne maahan.

Lohikäärme on sielunvihollinen. Seitsemän päätä ja kymmenen sarvea kuvaa Saatanan toimintaa maan päällä eri maailmanvaltojen kautta, mistä on kerrottu myöhemmin 17. luvussa. Tähdet kuvaavat pimeyden enkeleitä, jotka syöstiin maan päälle (Jae 9).

4. Lohikäärme asettui synnyttävän naisen eteen nielaistakseen lapsen heti kun se syntyy. 5. Nainen synnytti lapsensa, pojan, joka on paimentava maailman kansoja rautaisella sauvalla. Tämä lapsi temmattiin Jumalan ja hänen valtaistuimensa luo,

Poikalapsi kuvaa Jeesusta Kristusta, joka kuvaannollisesti syntyi seurakunnan taistelujen kautta ja joka oli luvattu Messias. Kun Kristus syntyi, paholainen yritti tuhota Kristuksen. Herodes yritti tappaa hänet heti määräämällä, että kaikki alle kaksivuotiaat poikalapset oli surmattava. Mutta Jumala suojeli Jeesus-lasta lähettämällä hänet pakoon Egyptiin. Kun Herodes oli kuollut, Jumala palautti heidät jälleen omaan maahan. He asettuivat asumaan Nasaretiin.

Kun Jeesus oli kiusattavana autiomaassa, paholainen yritti johtaa häntä kiusaukseen, muuta Jeesus turvautui nälkäisenä ja vaikeissa olosuhteissa Raamatun kirjoituksiin ja näin säästyi lankeamasta. Kun Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista ja teki muita ihmeitä, paholainen yritti surmata Jeesuksen ylipappien ja fariseusten toimesta, mutta vielä ei ollut Jeesuksen aika.

Ennen ristiä paholainen teki kaikkensa saadakseen Jeesuksen luopumaan ihmiskunnan lunastuksesta, mutta Jeesus kesti kaikki kiusaukset ja ristin tuskat. Ristillä Jumala osoitti valtavan rakkautensa koko maailmankaikkeudelle langennutta ihmiskuntaa kohtaan uhraamalla itsensä jokaisen syntien tähden. Saatana puolestaan osoitti julman luonteensa koko maailmankaikkeudelle.

6. ja nainen pakeni autiomaahan. Jumala on sinne valmistanut hänelle turvapaikan, missä hänestä pidetään huolta tuhat kaksisataakuusikymmentä päivää.

Kun paholainen ei onnistunut Jeesuksen lunastustyön mitätöimisessä, hän ryhtyi vainoamaan kristittyjä jo heti apostolien aikana. ”Sinä päivänä puhkesi ankara vaino Jerusalemin seurakuntaa vastaan, ja kaikki muut paitsi apostolit hajaantuivat eri puolille Juudeaa ja Samariaa. Muutamat hurskaat miehet hautasivat Stefanoksen ja pitivät hänelle suuret valittajaiset. Mutta Saul tahtoi tuhota seurakunnan. Hän kulki talosta taloon, raastoi miehet ja naiset ulos ja toimitti heidät vankilaan. Jerusalemin temppeli hävitettiin roomalaisten toimesta.” (Ap. t. 8:1–3).

Jumalan kansa joutui heti apostolisen ajan jälkeen suuriin vaikeuksiin. Heitä vainottiin ja tapettiin pakanallisen Rooman kautta. He joutuivat leijonien raadeltaviksi taisteluareenoilla. He joutuivat piiloutumaan katakombeihin ja muihin piilopaikkoihin asumattomilla alueilla. Historiasta on tuttua Keisari Neron vainot kristittyjä kohtaan. Autiomaa kuvaa harvaanasuttua seutua. Kristityt joutuivat pakenemaan vuorille ja muille harvaanasutuille seuduille. Jakeessa kuusi mainittu ajanjakso 1260 päivää kuvaa paavin kirkon valtakautta, jonka pituus on Raamatun laskutavan mukaan 1260 vuotta. Se on ajoitettu historian tapahtumien perusteella vuosille 538–1798. Paavihan sai kristikunnassa yksinvalta-aseman vuonna 538 ja Ranskan vallankumouksessa paavi vangittiin vuonna 1798 ja näin sen valtakausi lakkasi hetkeksi eli sai kuolinhaavan niin kuin Raamattu kertoo.

7. Taivaassa syttyi sota. Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan. Lohikäärme enkeleineen teki vastarintaa mutta kärsi tappion, eikä sille ja sen joukolle ollut enää sijaa taivaassa. 9. Tuo suuri lohikäärme, tuo muinaisaikojen käärme, jota kutsutaan Paholaiseksi ja Saatanaksi, tuo koko ihmiskunnan eksyttäjä, syöstiin maan päälle, ja samoin syöstiin alas sen enkelit.

Tässä kerrotaan välillä kuvaus pahuuden alkuperästä. Ennen ihmiskunnan luomista oli taivaassa tapahtunut sota Kristuksen ja Saatanan välillä, joka päättyi Saatanan ja hänen enkeliensä häviöön. Tämä sota jatkuu nyt täällä maan päällä syntiinlankeemuksen johdosta Saatanan ja seurakunnan välillä. Saatana käyttää maailmanvaltoja hyväkseen taistelussa seurakuntaa vastaan.

Katsotaan nyt hiukan tarkemmin tätä Kristuksen ja Saatanan välistä sotaa ja sen syntyä. Se tapahtui joskus ennen ihmiskunnan luomista. Sekä Kristuksella että Satanalla oli omat kannattajansa. Sodan lopputulos oli Saatanan häviö ja näin hänet enkeleineen syöstiin maan päälle. Siksi myös maan päällä jatkuu nyt tämä sama hyvän ja pahan välinen taistelu Saatanan ja seurakunnan välillä, joka tulee lopulta päättymään hyvän voittoon. Tämän taistelun annetaan vain kypsyä täyteyteensä, jotta koko maailmankaikkeudelle selviää lopullisesti paholaisen lopullinen tuomio. Tämän pahuuden eli Saatanan ja hänen enkelijoukkojensa olemassaolo ja toiminta näytetään todistukseksi koko maailmankaikkeudelle, jotta taivaassa ei synny sotaa toistamiseen. Jumala on luvannut, että tämän jälkeen vallitsee koko maailmankaikkeudessa ikuinen rauha ja täydellisyys. Jokainen ihminen joutuu syntiinlankeemuksen seurauksena elämänsä aikana olemaan mukana tässä taistelussa, mutta voittajille on luvattu iankaikkinen elämä ja erikoisasema taivaassa.

Koko luomakunta on luotu Jeesuksen kautta, niin myös Saatana ja hänen enkelinsä. Miksi Jeesus sitten Jumalana loi tällaisen pahan olennon? Eikö Jumala kaikkivaltiaana ja voimana olisi voinut luoda täydellisen hyvän olennon? Ymmärretään, että Jumala halusi luoda ympärilleen olentoja, jotka kunnioittaisivat ja palvelisivat häntä rakkaudesta. Hän ei halunnut luoda robotteja, vaan omasta tahdostaan riippuvaisia olentoja, jotka valitsisivat rakkauden periaatteet. Niin käsittämättömältä kuin se tuntuukin, niin paha sai vallan Saatanassa.

Hesekielin (Hes. 28) ja Jesajan kirjassa (Jes. 14) kerrotaan Saatanan lankeemuksesta. Häntä verrataan niissä vertauskuvallisesti Tyyron ruhtinaana ja Babylonin kuninkaana. Tämä selvinnee lukujen sisällöstä. Ennen lankeemusta Lusifer eli Saatana oli korkeassa asemassa taivaassa, Kerubit ovat korkeita enkeliolentoja Jumalan valtaistuimen lähellä tärkeässä luottamustehtävässä. Saatana oli heti Kristuksen jälkeen koko enkelijoukkojen johtaja. Hänen lankeemuksensa jälkeen tämän paikan sai arkkienkeli Gabriel.

Saatana ei siis ole mikään sarvipäinen hiilihangolla varustettu ruma olento, vaan maailmankaikkeuden kaunein ja viisain enkeli, joka pystyy houkutuksillaan eksyttämään viisaimmankin ihmisen. Ainoastaan Jumalan sana ja Kristukseen turvautuminen varjelee ihmistä hänen eksytyksiltään.

Miksi tällainen viisas olento sitten lankesi syntiin? Syynä olivat samat ominaisuudet kuin ihmisluonnossa: ylpeys ja vallanhimo. Hän ylpistyi omasta kauneudestaan, viisaudestaan ja valta-asemastaan. Hän halusi päästä vielä korkeammalle. Hän halusi tulla Luojansa, Jeesuksen Kristuksen paikalle. Hän halusi tulla jumalaksi.

Millä tavoin Saatana sitten toimii ihmisten keskuudessa? Ilmestyskirja on erityisesti annettu uskoville ihmisille vihollisen toiminnan paljastamiseksi. Saatana on ihmiskunnan eksyttäjä. Hänet on jo tuomittu kadotukseen koko maailmankaikkeudesta. Hän ei halua, että syntinen ihminen pelastuisi Jeesuksen sovitusuhrin kautta. Siksi hän tekee kaikkensa johtaakseen ihmiset eroon Jumalasta. Näin hän myös pienentää omaa rangaistustaan tulimeressä, koska muutoin hän joutuisi kärsimään myös heidän rangaistuksensa. Hän on siinä onnistunut viisautensa ansiosta loistavalla tavalla. Ainoastaan Jumalaa etsivät ihmiset varjeltuvat hänen eksytyksiltään.

10. Minä kuulin, kuinka taivaassa sanottiin kovalla äänellä: - Nyt on pelastus tullut, meidän Jumalallamme on kuninkuus ja mahti ja hänen Voidellullaan valta. Nyt on Syyttäjä syösty alas, tuo, joka meidän Jumalamme edessä syytti veljiämme päivin ja öin. 11. He voittivat hänet, Karitsan veri ja heidän todistuksensa toivat heille voiton. He eivät säästäneet henkeään vaan olivat valmiit kuolemaankin. 12. Iloitkaa siis, taivaat ja te taivaiden asukkaat! Mutta voi maata ja merta - Saatana on laskeutunut teidän luoksenne! Se on raivon vallassa, sillä se tietää, että sen aika on lyhyt.

Samoin tässä välillä kerrotaan tämän sodan lopputulos, joka sinetöitiin Golgatan ristillä. Jumalan Karitsa lunasti omalla verellään ihmiset Saatanan vallasta. Saatana ei voittanut Kristusta, joka eli täällä synnittömän elämän ja kuoli meidän sijastamme. Myös Kristuksen palvelijat ovat voittaneet Karitsan veren ja todistuksensa sanan kautta. Saatana on raivoissaan, koska hänen aikansa lähenee loppuaan kohti. Tämä Kristuksen voitto oli koko taivaan suuri ilojuhla. Se takaa iankaikkisen kuninkuuden Kristukselle taivaassa.

13. Kun lohikäärme huomasi, että se oli syösty maahan, se lähti ajamaan takaa naista, joka oli pojan synnyttänyt. 14. Mutta naiselle annettiin suuren kotkan siivet, jotta hän lentäisi turvapaikkaansa autiomaahan. Siellä hän on suojassa käärmeeltä, ja hänestä pidetään huolta vuosi, kaksi vuotta ja puoli vuotta. 15. Käärme syöksi kidastaan naisen perään vesivirran, jotta virta veisi hänet mennessään, 16. mutta maa auttoi naista: se avasi suunsa ja nielaisi virran, jonka lohikäärme oli syössyt kidastaan.

Koska Saatana ei voittanut Kristusta, niin sota jatkui seurakuntaa vastaan. Seurakunta pakeni autiomaahan eli harvaan asutuille seuduille. Kotkan kaksi siipeä kuvaavat Jumalan täydellistä huolenpitoa siellä. Tämä mainittu ajan jakso vuosi, kaksi vuotta ja puolivuotta on jälleen sama kuin jakeessa kuusi mainittu ajanjakso eli laskettuna 1260 vuotta. Vesivirta kuvaa väkijoukkojen liikehdintää, joten paholainen yritti kansainvaellusten kautta tuhota harvaan asutuilla seuduilla olevaa Jumalan kansaa, mutta se kesti koettelemukset ja heidän työnsä tuotti hedelmää, jonka seurauksena uskonpuhdistus sai jalansijaa.

Kun paholainen ei onnistunut tuhoamaan kristinuskoa, hän keksi uuden suunnitelman. Hän johti pakanuuden kristinuskoon ja näin Raamatun totuus muuttui pakanuuden ja kristinuskon sekoitukseksi. Paavinvalta alkoi vähitellen toteuttaa sekoitustaan koko pimeän keskiajan. Raamattu kiellettiin tavalliselta kansalta. Sitä saivat lukea vain papit. Ihmisiä, jotka eivät alistuneet paavinkirkon hallinnon ja määräyksien alle, vainottiin ja tapettiin.

Pimeänä keskiaikana oli kuitenkin ihmisiä, jotka olivat säilyttäneet puhtaan ja alkuperäisen apostolisen uskon. He olivat paenneet juuri sinne harvaan asutuille seuduille Pohjois-Italian ja Itä-Ranskan Alpeille, Irlantiin ja muille seuduille. Huomatuimpia heistä olivat valdolaiset. He taistelivat paavinvaltaa vastaan ja asuivat Pohjois-Italian vuoristossa. Sieltä käsin he tekivät kauppiaina ja käsityöläisinä myyräntyötä paavinkirkon harhaoppeja vastaan.

Pimeän keskiajan jälkeen seurasi uskonpuhdistuksen aikakausi. Ensimmäinen uskonpuhdistuksen aamutähti oli englantilainen John Wycliff. Häntä seurasivat Wycliffin kirjoitusten innoittamana prahalainen Hieronymus ja böömiläinen Jan Huss, jotka lähtivät viemään uskonpuhdistusta eteenpäin. Lopulta heidät molemmat poltettiin roviolla harhaoppisina.

Martti Luther oli huomatuin niistä uskonpuhdistajista, jotka kutsuttiin johtamaan Jumalan seurakuntaa paavikunnan pimeydestä puhtaamman opin valoon. Me muistamme varmaan historiasta hyvin hänen taistelunsa anekauppias Tezeliä vastaan ja hänen kuuluisat 95 teesiänsä, jotka hän naulasi Wittenbergin kirkon oveen.

Martti Lutherin aikaan Sveitsissä vaikutti uskonpuhdistaja Ulrich Zvingli. Tähän aikaan keksittiin myös kirjapainotaito, joka oli suureksi avuksi sekä Lutherin että Zvinglin toiminnassa.

Uskonpuhdistus herätti tietysti paholaisessa vastustusta ja hän ryhtyikin kuudennellatoista vuosisadalla vastahyökkäykseen lähettämällä vääriä profeettoja, joita historia nimittää hurmahengiksi. He väittivät saaneensa uutta valoa Jumalalta. Heidät kuitenkin voitettiin. Myös eri maiden ruhtinaat ryhtyivät vastustamaan uskonpuhdistusta. Augsburgin uskontunnustuksessa v. 1530 viimein tunnustettiin evankeliumin totuudet ja paavinkirkon erehdykset. Se käännettiin pian monille kielille. Augsburgin uskontunnustuksen seurauksena oli kuitenkin taistelun ja pimeyden vuosia, mutta kaikesta huolimatta tie aukeni uskonpuhdistukselle.

Ranskassa uskonpuhdistuksen soihdunkantajana oli Jean Calvin. Skandinaviaan uskonpuhdistuksen toivat Wittenbergistä kotiinsa palaavat ylioppilaat. Tanskassa toimi uskonpuhdistajana Tauseen, Ruotsissa Olaus ja Laurentius Petri ja Suomessa Mikael Agricola. Englannissa valon levittäjinä olivat Tyndale, John Knox, Whitefield ja Wesleyn veljekset.

Ranskassa paholainen toimi hetken aikaa menestyksellisesti. Ripeän uskonpuhdistuksen jälkeen alkoi Ranskassa henkinen uneliaisuus ja siveellinen turmio. Tätä historian tapahtumaa vuosina 1793–1797 kutsuttiin Ranskan vallankumouksen hirmuhallituksen ajaksi. Kristinusko kiellettiin ja järjen palvonta tuli viralliseksi uskonnoksi. Raamattuja poltettiin ja Jumalan olemassaolo kiellettiin. Historiasta tunnettu Pärttylin yön verilöyly oli hirvittävä tapahtuma. Tämä tapahtuma Ranskassa kuitenkin aiheutti sellaisen kaaoksen, että palattiin takaisin uskonpuhdistuksen juurille. Raamatun käytön ja uskonnon harjoituksen rajoitukset poistettiin. Tämä aika oli Jumalan kellossa niin tärkeä aika, että siitä on kerrottu Ilmestyskirjan 11. luvussa. Ranskan vallankumous johti kuitenkin laajalle levinneeseen ateismiin.

Uskontaistelujen seurauksena monet uskovat pakenivat Amerikkaan uskonvapauden ja tasa-arvoisuuden toivossa. Raamatun tärkeät profetiat alkoivat siellä aueta uskovien keskuudessa. Jumalan toiminta nähtiin historiassa ja sen ajan tapahtumissa. Raamatun totuus alkoi levitä ympäri maailmaa. Syntyi suuri herätys. Viholliselle tuli kiire. Vastapainoksi pimeys levisi sellaisiin maihin, joissa Raamattua halveksittiin.

1800-luvun puolivälissä alkoivat suuret profetiat Danielin kirjasta avautua ja syntyi ennen kokematon herätys ympäri maailmaa. Odotettiin Jeesuksen takaisintuloa ja kiinnitettiin huomio Jeesuksen ylimmäispapilliseen palvelukseen taivaallisessa pyhäkössä. Viholliselle tuli jälleen kiire. Syntyi vastapainoksi erilaisia spiritistisiä liikkeitä ja kehitysopillista tiedettä, jotka ovat vieläkin vallitsevia kristillisen uskon rinnalla ja jopa sekoittuneena kristinuskoon.

Vihollinen toimii voimakkaasti nykyaikana erilaisten spiritististen liikkeiden ja uususkontojen kautta. Niille on kaikille yhteistä erilaiset henki-ilmiöt, jotka ovat voittamattomia todisteita sellaisille ihmisille, jotka eivät ole juurtuneita Raamatun sanaan. Tämän lisäksi vihollisella on hallinnassa myös erilaiset pakanalliset uskonnot. Miljoonat ihmiset ovat menneet näihin ansoihin. Me elämme nykyaikana kristillisissä maissakin ennen kokemattomassa pimeydessä, vaikka meillä jokaisella on saatavilla Jumalan sana, Raamattu. Tarvitaan työmiehiä elovainiolle. Ainoastaan Jumala voi auttaa ihmistä, joka etsii ja turvautuu häneen kokosydämisesti.

Myös paavikunta on parantunut siitä kuolinhaavastaan, josta on kerrottu Ilm. 13. luvussa ja johon se joutui 1700-luvun lopussa ja on lähtenyt uudelleen Raamatun ennustuksen mukaan valloittamaan maailmaa vielä sinne jääneillä harhaopeillaan ja eksytyksillään. Vihollinen käyttää voimakkaasti paavikunnan oppeja johtaakseen erityisesti uskovat ihmiset harhaan Raamatun totuudesta. Uskonpuhdistus ei nimittäin pystynyt poistamaan kaikkia paavikunnan traditioihin ja perinnäissääntöihin perustuvia harhaoppeja, vaan vielä ennen Jeesuksen tuloa on niissä korjattavaa.

17. Lohikäärmeen raivo yltyi, ja se lähti sotimaan naisen muita lapsia vastaan, niitä, jotka ovat uskollisia Jumalan käskyille ja Jeesuksen todistukselle.

Saatana on taistellut alusta lähtien Jumalan lakia vastaan ja onnistunut siinä. Lopun aikana on Jumalalla kuitenkin jäännös kristittyjä eli juuri näitä muita lapsia, jotka ovat ymmärtäneet Jumalan lain ja Jeesuksen todistuksen tärkeyden kokonaisuudessaan. Tämä jäännös on nyt vihollisen erityisenä taistelun kohteena.

Tästä jäännöksestä meille kerrotaan Ilmestyskirjan 14. luvussa, jossa kerrotaan kolmesta enkelistä ja heidän sanomastaan. Tämä sanoma on juuri kerrottu ennen Jeesuksen takaisintuloa. Sen tarkoituksena on johtaa tässä pimeässä vihollisen hallitsemassa maailmassa Jumalan kansaa totuuteen paavikunnan eksytyksistä ja pelastukseen. Tämä on Jumalan viimeinen armonsanoma ihmiskunnalle.

Ilmestyskirjan 18. luvun mukaan tämä sanoma tulee valaisemaan kirkkaudellaan koko maan ennen Jeesuksen takaisintuloa. Se on Raamatun ilmoittama viimeinen Pyhän Hengen vuodatus ns. kevätsade, ehtoosade ja myöhäissade. Sen tarkoituksena on kypsyttää vilja elonkorjuuta varten eli valmistaa Jumalan kansa Jeesuksen takaisintulolle, josta on kerrottu välittömästi tämän sanoman jälkeen. Me elämme nyt tämän kolmen enkelin ilmoittaman sanoman aikaa. Jeesuksen tulo on lähellä, ehkä lähempänä kuin aavistammekaan, koska lopputapahtumat tulevat tapahtumaan Raamatun mukaan hyvin nopeasti.

Toivon sinun kiinnittävän erityistä huomiota näihin kahteen tunnusmerkkiin, Jumalan käskyihin ja Jeesuksen todistukseen, jotka erottavat Jumalan todelliset seuraajat muista ryhmistä tai kirkoista juuri ennen Jeesuksen tuloa. Koska he elävät uskoen ainoastaan Jeesuksen ansioihin, Jumala lähettää Pyhän Henkensä vaikuttamaan heidän keskuudessaan erikoisella tavalla. Haluathan sinä saada tämän arvokkaan lahjan omaan elämääsi.

Rukous

Kiitos Jeesus, että olet voittaja, Ilmestyskirjan suuri sankari. Kiitos, että olet meille esimerkkinä uskollisuudesta silloin, kun paholainen kiusaa. Sanaasi ja lupauksiisi vedoten voimme voittaa, kiitos siitä. Anna kaikki syntimme anteeksi. Puhdista pyhällä verelläsi kaikesta vääryydestä. Anna meille kuuliainen sydän. Suo tajuta rakkautesi selvemmin kuin aikaisemmin. Haluaisimme kuulua jäännökseen, joka palvelee sinua koko sydämestään, seuraa Jumalan käskyjä ja jolla on Jeesuksen todistus. Kiitos, että armostasi ja valintasi perusteella saamme kuulua tähän joukkoon. Jeesuksen nimessä. Aamen.

0610103