9. Rantsun julkkiksia

Snadi julkkis aidal hagiksen bryggaa bygattaes

Krunikan Rantsun kentsun vieres budjas 1940- ja 1950-luvul joitakin silloisia ja tulevia julkkiksia, joita mä tsennasin. Mä oon skrivannu heist aakkosjärjestykses.

Börje Grönroos budjas Kristiksel ja siit tuli Suomen edustaja knekkaukses 75 kilon sarjas Stadin olympiaskabois 1952, jossa se tuli viidenneks. Se oli myös maaotteluedustaja 800 metrin skippaukses. Mä kävin sillon tällön Börjen messis Korkikses skimbaamas. Me duunattiin hyddoja ja spongattiin niist. Mä muistan Börjen reiluna kaverina. Mä en oo treffannu Börjeä vanhempana.

Matti Häkkänen budjas Kristiksellä samas talos kuin mä ja siit tuli suurlähettiläs. Mulle on jäänny mieleen, et Masa oli hyvä skrinnaamaan, ku me skulattiin lätkää Rantsun jääl. Masan faija oli hallitusneuvos ja mä muistan, ku se sai 50-vuotislahjaks snygen Opelin. Se herätti huomiota Rantsus ja me tsiikattiin sitä monttu auki. Masa on nyt eläkkeel ja on ollu messis organisoimas entisten Krunikan kundien treffaamisia.

Heidi Krohn oli näyttelijä ja se budjas Kirjan talos kirjatyöntekijänkartsal. Heidi kulki omis ympyröis ja siks mä en oikein tsennannu sitä.

Orkka budjas Kristiksel. Se oli vanhempi stara. Orkal oli toinen klabbi snadimpi ja se klinkkas handut selän takana ja lehti tai snören pätkä handus. Se oli klani päälaelt ja sil oli lättähattu ja pitkä letti. Se oli melkein joka ilta meiän messis ja halus bamlata meiän kans. Orkka oli käyny vain kiertoskolen, mut se bonjas seitsemää kieltä. Se oli oppinu ne lesaamal lehtiä ja kuuntelemal radiota. Orkka jelppas monia kavereita kieliasiois kute muakin. Orkka kuulu niihin stadin huomiota herättäviin henkilöihin kute esim. Sörkan ruusukin, jotka dallas pitkin Stadin kartsoja. Heist oikein skrivattiin muistaakseni Apu-lehdes.

Pertti Purhonen budjas Kristiksel ja Purtsista tuli knekkauksen pronssimitalimies Tokion olympiaskabois 1964. Se kuulu myös meidän futisjengimme (KPV) C-junioreihin ja treenas meiän kans Rantsun kentsul. Me todettiin jo silloin Purtsi teknilliseks kaveriks myös futikses. Purtsi tuli myöhemmin uskoon niin kuin mäkin ja me olemme silloin tällöin treffatessamme vekslanneet jonkun sanan uskon asioist.

Esko Salminen oli näyttelijä, ja se budjas Kirjatyöntekijänkartsal Kirjan talos. Mä stikkasin Eskon kans keihäst Rantsun kentsul ja myöhemmin Eltsus. Oli kiva todeta, et Esko morjensti mua myöhemmin kuuluisana näyttelijänäkin, vaik ei me sen paremmin oltu läheisiä kavereit.

Timo Sarpaneva oli kuuluisa lasitaiteilija, ja se budjas Välikartsal, joka oli Stadin snadin kartsa. Timo oli mua vanhempi ja siks mä en oikein tsennannu sitä, mut sen broidin Raimon mä tsennasin hyvin. Se oli budjannu Svenskis ja flyttas sielt Krunikaan. Mun mutsi oli hyvä kaveri niiden mutsin kans. Se kävi usein meiän himas.

Lauri Soini budjas vedutalos Maurinkartsal. Laukist tuli puntinlyftauksen Suomen mestari 67,5 kilon sarjas. Sil oli lyftausvälineet pitskul, jossa oli hyvä treenata. Laukki oli Rantsun stydin kundi kuulan kikkaskabois kentsul. Samal pitskul oli muute gamla hirttomesta.

Teija Sopanen oliSuomen missi 1953 ja Stadin friidu 2001. Se flyttas vasta myöhemmin (1964) Kristikselle mua vastapäätä. Siks mä en tsennannu sitä sen paremmin.

Toivo Telén budjas Kristiksel ja siit tuli maaotteluedustaja kuulanpukkaukses. Topi oli mua vanhempi ja mä usein tsiikasin, ku se treenas kentsul. Mä snadina pukkasin takaisin. Mä tutustuin sit vanhempana paremmin Topiin erään mun kaverin kautta. Topi ei enää tsennannu mua, mut oli kiva bamlata sen kans menneist.

Pekka Tiilikainen oli radioselostaja ja se budjas Kulmiksel. Se oli meitä vanhempi, enkä mä sitä tsennannu muute kuin radion kautta. Sen poika Heikki kuulu Rantsun jengiin. Mä kävin jonkun kerran Heikin himas, mut sit se flyttas jonnekin enkä mä oo treffannu sitä sen jälkeen.

Asser Fagerström oli tunnettu kilpabotskitsörari, joka trimmas lättäriään Rantsus, jossa oli myös usein lättäriskaboja.

Sit oli vielä yks snadi julkkis, jota tuskin kukaan hiffas. Tämä snadi julkkis on skrivannu tän elämästoorin.

Rantsun snadeja julkkiksia Kirjan puistos: Eini, Rose, Muksu, Ykä, Marja-Terttu, Pena, Juska, Santtu, Seppo ja Eki.