12. Kotimaan reissuja

Ekan kerran lentsikas menos kuopioon.

Mä flygasin ekan kerran lentsikal, ku mä olin viel oppikses lukios. Me päätettiin mun skolekaverin Penan kans lähteä sen sukulaisten luo Oraviin. Me flygattiin ekaks Kuopioon Malmin flygarikentsult. Siel me otettiin matkustajahima. Illal me mentiin Väinölän niemelle joraamaan. Me otettiin vähän brenkkua. Mä skotasin sielt yhen friidun, jonka kans mä skrivasin jonkin aikaa. Sit me jatkettiin botskil Oraviin. Siel me budjattiin teltas erääs saares gamlas fisumajas Rantasalmen kansallispuistos. Me metskattiin fisuja ja duunattiin safkaks fisusoppaa. Siel oli muute mun paras metskausmesta, mis mä oon koskaan ollu. Me käytiin myös kyläl Penan sukulaisten ja tuttujen luona ja tietyst myös joraamas laval. Kylän kundit haasto mut siel kerran pituushyppyyn, jonka mä finnasin vähän yli viiden metrin tuloksel. Hyppymesta oli huono, koska se oli duunattu polulle.

Sielt me sit jatkettiin botskil Savonlinnaan. Laivalaituril me skotattiin pari friidua ja oltiin niitten messis se ilta. Yö me budjattiin matkustajahimas. Sielt me sit tultiin Hesaan. Oltiin me Penan kans siel toinenki kerta talvel muistelemas menneitä. Oltiin vähän dokus joulupukkinakin. Hyvinhän se meni.

Kun mä tsöpasin mun ekan fiuden Ford Anglian, mä lähdin sil mutsin ja Helmi-tätini kans Joensuuhun tsikaamaan niiden skidiajan mestoja. Me kävimme Imatran koskel, Iiksenvaaras niiden himaa tsiikaamassa sekä nuoruuden tuttujen ja sukulaisten luona. Kolil me kävimme, ku mutsi ei ollu koskaan käyny siel, vaik se oli budjannu lähel. Takaisintuloreissul me kävimme Jyväskyläs mutsin sukulaisen luona. Niil oli Jyväsleipä-niminen fabriikki, jossa teimme rundin ja saimme maistiaisia. Kävimme vielä Lahdes Aino-tädin mökil.

Mä lähdin Ekin kans kiertämään seuraavana vuonna fiudellani Anglial Pohjois-Norjaa. Me käytiin Kilpisjärvel, Tromsös, Hammerfestis ja Inaris. Me bunkattiin teltas. Eki jäi pois Kuopios ja mä jatkoin reissua himaan. Ennen Joensuuta mä otin kyytiin liftarilikan, joka tarjos mulle Joensuus kahvit tyttökaverinsa boksis, ku se budjas Hesas. Mä ihastuin snadist tähän liftariin ja must tuntu, et sekin oli ihastunu minuun. Mä olin sen verran ujo, et mä en hiffannu tehdä treffejä.

Mul oli duunin puolesta vapaatiketti stokeisiin ja siks mä kävin usein Lapis. Mun eka reissu oli VR:n grundaama ruskaviikko Pyhtunturil, jossa VR:llä oli muutama hirsikämppä. Suomen ladun skimpausviikoil mä olin seuraavasti: 1968 Yllästunturi, 1970 Yllästunturi, 1971 Saariselkä, 1972 Saariselkä, 1974 Kilpisjärvi ja 1975 Kilpisjärvi. Saariselällä 1972 olin kaverini Jaakon kans. Se treffas stokes pari friidua, jotka oli samal reissul. Jaakko meni sit naimisiin toisen kans. Taisin myös mä vähän hengailla sen toisen kans.

Yhen friidun kans mä tein 1973 pitkän fiudereissun Itä-Suomen nähtävyyksiä tsiikamaan (Olavin linna, Kerimäen tsyrkka, Kiteen tsyrkka, Runonlaulajan pirtti, Ortodoksinen tsyrkka, Koskenlaskijan patsas, Lentuan koski, Suomussalmen tsyrkka, Julma Ölkky, Ruka, Jyrävän koski, Myllykoski, Kiutaköngäs, Isosyöte, Hepoköngäs, Rääkkylän tsyrkka, Liperin tsyrkka, Kolvanan uuro, Joensuun tsyrkka, Valamon luostari, Lintulan luostari). Joensuus mä kävin Kettuvaaran hautausmaal mun mutsin vanhempien haudal. Tää friidu jäi sit kuopioon ja mä menin viikoks englannin kielen kurssille Niittylahteen ja sielt himaan.

Viel yks kokemus. Mä olin yhen friidun kans retkel erään sen tutun mökil yhen snadin järven rantsus. Järveen oli istutettu siikoja. Me fongattiin siit aika monta siikaa verkol. Mä pistin fisut botskis vedukoukkuun ja sit me soudettiin rantsuun. Laiturin vieres mä horjahdin botskist vodaan, mut fisut mä nostin heti handul ylös, jottei ne vain kastuis. Oli siin meil skriinaamist.

Oravis me budjattiin teltas erääs saares gamlas fisumajas Rantasalmen kansallispuistos. Me metskattiin fisuja ja duunattiin safkaks fisusoppaa. Siel oli muute mun paras metskausmesta, mis mä oon koskaan ollu.