25. Evankelioimisleiri Tanskassa 1978

Leiripaikkani Tanskan evankelioimisleirillä.

Vähän uskoontuloni jälkeen lähdin VR:n vapaalipulla adventtikirkon evankelioimisleirille Tanskaan. Suomesta sinne lähti linja-autolla adventisteja. Tein kuitenkin sitä ennen kiertomatkan. En ollut aikaisemmin käynyt Norjassa, joten suuntasin aluksi matkani Bergeniin. Tein sen yhtä matkaa junalla ja laivalla, joissa nukuin penkeillä.

Kun tulin illalla Bergeniin, olin hyvin väsynyt ja nälkäinen. Menin aseman neuvontaan ja kysyin leirintäaluetta, koska minulla oli teltta mukana. Se oli sen verran kaukana, että en lähtenyt etsimään sitä vaan yritin löytää halvan majapaikan lähistöltä. Kun tulin ulos neuvonnasta, näin kaksi ulkonäöltä tuntemaani adventistia ja kysyin heiltä neuvoa. He yöpyivät paikallisessa adventtikirkossa ja opastivat myös minut sinne. Seuraavana aamuna he lähtivät pois, mutta minä jäin sinne vielä pariksi päiväksi. Tuntui todella Jumalan johdatukselta, että tapasin heidät oikeaan aikaan 200 000 asukkaan kaupungissa. Kannattaa antaa elämänsä Herran johdatukseen ja rukoilla joka tilanteessa.

Pari päivää Bergeniä katseltuani ja vuonoristeillyllä oltuani jatkoin matkaani Osloon, jossa tutustuin mm. kuninkaanlinnaan ja Holmenkollenin mäkeen. Sieltä jatkoin junalla ja kantosiipialuksella Tanskan Ålborgiin, jonne saavuin aamulla. Vuokrasin asemalta polkupyörän, jolla sitten jatkoin matkaani pitkin Tanskan itärannikkoa Hurupin leirintäalueelle Helberskovin rannalle, jossa evankelioimisleirimme pidettiin.

Leirillä tapasin muut suomalaiset. Leirin kokoukset pidettiin suuressa teltassa. Sieltä muistuu mieleeni tapahtuma, jossa jokaiselle annettiin pieni kynttilä. Kun ensimmäinen henkilö oli sen sytyttänyt, hän antoi tulta vieressä istuvan kynttilään ja tämä edelleen samoin. Hetkessä koko teltallinen täyttyi palavista kynttilöistä. Tämä kuvasi evankeliumin nopeaa leviämistä ihmiseltä ihmiselle, jos vain teemme oman osamme.

Leiriläiset asuivat leirin huoneissa ja asuntovaunuissa, sillä onhan Tanska asuntovaunujen luvattu maa. Itse pystytin telttani lähellä olevalle niitylle asuntovaunujen lähelle. Eihän siellä ollut kuin muutama telttaa. Alustanani oli ohut retkipatja.

Siellä oli ihmisiä myös muista maista. Pelattiin paljon lentopalloa. Sitten kävi niin, että satutin selkäni, joten matkan jatko hiukan vaikeutui. Päätin jatkaa matkaa heti Suomeen. Leirillä oli perhe asuntoautolla ja he toimittivat minut ja pyöräni lähimmälle rautatieasemalle, jonne luovutin pyöräni ja jatkoin matkaa kotiin, jonne pääsin suuremmitta kommelluksitta.