26. Yleiskokous Hollannissa1995

Danielin kirjan kuvapatsas Uttrechtin kaupungilla.

Matkustin aluksi vapaalippuni turvin laivalla ja junalla Lontooseen ja nukuin yöt junien ja laivojen penkeillä. Lontoosta jatkoin välittömästi aamulla Edinburghiin. Sieltä sitten lähdin perjantai-illalla etsimään yöpaikkaa bed and breakfast -majapaikoista. Tuntui aivan toivottomalta, koska kaikki majapaikat olivat jo näin illalla täynnä. Viimein löysin yhden peruutetun yösijan erään majapaikan kellarikerroksesta. Totesin, että majoitushinnat olivat melko kalliit.

Aamulla lähdin Edinburghin adventtikirkkoon. Sainpa siellä osallistua ehtoolliselle ja keskustella erään amerikkalaisen adventistin kanssa, joka oli myös matkalla yleiskokoukseen. Kysyin seurakunnan pastorilta uutta majapaikkaa. Hän vei minut kotiinsa, jossa sain yöpyä. Seuraavana päivänä hän näytti minulle kaupungin nähtävyyksiä autollaan.

Minulla oli erään adventistin osoite Lontoossa. Hän piti bed and breakfast -majoitusta talossaan. Pastori soitti hänelle ja näin järjestyi edullinen yöpaikka Lontoossa neljäksi yöksi. Se oli viisi kertaa halvempi kuin Edinburghissa. Lähdin kuitenkin ensiksi Skotlantiin katsomaan Loch Nessin hirviötä. Menin sinne Ivernessin rautatieasemalta bussilla ja yritin löytää hirviön, mutta ei tällä kertaa onnistunut. Jonkinlaisen ”pään” kyllä näin kurkistavan vedestä tai mitä lie näinkään (Kuva 47).

Sieltä jatkoin sitten yöjunalla suoraan matkaa Lontooseen ja majapaikkaan. Kiertelin seuraavat neljä päivää katselemalla Lontoon nähtävyyksiä ja lähikaupunkeja, kun niihin pääsi helposti junalla. Joka aamu aikaisin lähdin kierrokselle ja saavuin iltamyöhään majapaikkaan. Lontoosta lähdin sitten laivalla ja junalla yleiskokoukseen Utrechtiin.

Olipa mahtavaa nähdä adventistijoukko siellä. Emme ole seurakuntana yksin – meitä on paljon. Majoituin suureen halliin. Meille jokaiselle annettiin kumipatja ja saimme valita paikan hallista. Siellä oli henkilöitä ympäri maailmaa. Tapasin kokouspaikalla Edinburghin kirkossa tapaamani amerikkalaisen adventistin sekä pari linja-autollista Suomesta saapuneita adventisteja. Heillä oli hotellimajoitus.

Kokoustilat olivat valtavat. Siellä oli suuri halli eri maiden esittelyosastoille ja muulle toiminnalle. Ruokala ja sen järjestelyt toimi moitteettomasti. Kaikki ruoka-annokset oli valmiiksi laitettu pahviastioihin. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Minulla oli siihen aikaan kummilapsi Afrikassa ja tapasin kummilapsijärjestön edustajat ja johtajan. Tietysti halusin kertoa heille omasta kummilapsestani. Kokoustilojen ulkopuolella kadulla eri maiden edustajat esittivät omaa ohjelmaansa yleisölle. Olipa siellä suuri Danielin kirjan kuvapatsas yleisön ihmeteltävänä.

Yleiskokouksesta lähdin yöjunalla Berliiniin ja katselin sitä yhden päivän. Berliinistä jatkoin yöjunalla taittoistuimella torkahdellen ja laivalla Ruotsin adventtikirkon leiritilalle, jossa oli ruotsinsuomalaisten leiri. Puhujana oli pastori Onni Peltonen. Matka alkoi jo väsyttää, joten sieltä jatkoin matkaa suoraan kotiini.

Kokoushalli Utrechtissa.