"Vanha testamentti"

0613212

Tämä kirjoitus sisältää lyhyen kuvauksen ja tulkinnan valitsemistani Raamatun ydinkohdista ja niihin liittyvistä raamatunjakeista. Nämä tekstit on otettu tekemästäni kuvallisesta ja äänitetystä PowerPoint-ojelmasta

Alkuaan koko taivas oli synnitön ja täydellinen. Kaikki rakastivat ja kunnioittivat Jumalaa yli kaiken ja toisiaan epäitsekkäästi. Taivaallisten joukkojen ilona oli täyttää Luojansa tahtoa. Taivaassa vallitsi täydellinen sopusointu, koska rakkauden laki oli Jumalan hallituksen perustana.

Ps.19:2.Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaankansi kertoo hänen teoistaan.

Ps.50:6. Taivaat julistavat Jumalan vanhurskautta. Hän on oikeuden Jumala.

Luodessaan kaikki taivaalliset olennot Isä työskenteli poikansa välityksellä. Kristus oli kaiken luoja ja enkelijoukkojen johtaja. Enkelit säteilivät hänen läsnäolostaan ja noudattivat hänen tahtoaan pyyteettömän rakkauden innoittamana. Kristus oli koko maailmankaikkeuden ylistyksen ja kunnioituksen kohde.

Kol.1:16.Hänen välityksellään luotiin kaikki, kaikki mitä on taivaissa ja maan päällä, näkyvä ja näkymätön, valtaistuimet, herruudet, kaikki vallat ja voimat. Kaikki on luotu hänen kauttaan ja häntä varten.

Lusifer oli korkein Kristuksen luoma enkeli, täydellinen viisaudessa ja kauneudessa sekä luonteeltaan moitteeton. Hän oli lähinnä Kristusta ja kaikkien arvostama. Lusifer oli Kristuksen jälkeen Jumalan eniten kunnioittama kaikista taivaan asukkaista. Hän oli ensimmäinen kerubeista.

Hes.28:14,15.Kerubiksi minä sinut tein, sädehtiväksi vartijaenkeliksi, sinä olit pyhällä vuorella, käyskentelit välkehtivien kivien keskellä. Moitteen sijaa ei sinussa ollut siitä päivästä, jona sinut loin, siihen päivään, jolloin lankesit pahaan.

Lusifer ylpistyi viisaudestaan ja kauneudestaan ja halusi tulla Kristuksen paikalle. Hän oli kateellinen Kristukselle, jolle Jumala oli antanut rajattoman vallan ja herruuden. Lusifer sai viekoiteltua kolmannen osan enkeleistä puolelleen Jumalan hallitusta vastaan.

Jes.14:13,14.Etkö juuri sinä sydämessäsi sanonut: "Minä tahdon nousta taivaisiin! Minä pystytän valtaistuimeni Jumalan tähtiä korkeammalle, minä tahdon istua jumalten vuorella kaukana pohjoisessa, minä nousen pilviä ylemmäksi, olen korottava itseni Korkeimman vertaiseksi."

Jumala teki kaikkensa, jotta Lusifer enkeleineen katuisi kapinaansa, mutta mikään ei auttanut. Taivaassa syttyi sota: Kristus enkeleineen vastaan Lusifer enkeleineen. Lusifer enkeleineen hävisi sodan. Heitä ei heti tuhottu, vaan heidät syöstiin ulos taivaasta todistamaan luonteensa koko maailmankaikkeudelle.

Ilm.12:7,8.Taivaassa syttyi sota. Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan. Lohikäärme enkeleineen teki vastarintaa, mutta kärsi tappion, eikä sille ja sen joukolle ollut enää sijaa taivaassa.

1. luomispäivä

Alussa Jumala loi maan ja taivaan. Maa oli ennen elämän luomista autio ja vesihöyryn peittämä planeetta. Kaikkialla vallitsi pimeys. Raamatusta laskien on saatu luomisen tapahtuneen noin 4000 eKr.

1Moos.1.1,2.Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.

Hepr.1:2. mutta näinä viimeisinä aikoina hän on puhunut meille Pojassaan, jonka hän on pannut kaiken perilliseksi ja jonka välityksellä hän myös on luonut maailmat.

Jumala loi valon pimeyteen ja erotti valon pimeydestä. Näin muodostuivat päivä ja yö. Valo oli hyvä ja siksi Kristus samaisti itsensä ja sanansa valoon näyttämään tien Jumalan luo. Myös Jumalan lapsia hän kehotti olemaan maailman valona.

1Moos.1:3–5.Jumala sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli. Jumala näki, että valo oli hyvä. Jumala erotti valon pimeydestä, ja hän nimitti valon päiväksi, ja pimeyden hän nimitti yöksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni ensimmäinen päivä.

2. luomispäivä

Jumala loi maapallon ympärille vesihöyryn väliin ilmakehän, jonka yläpuolella oleva vesihöyrykerros piti maan tasalämpöisenä ja suojasi haitalliselta avaruussäteilyltä. Ilmakehän alapuolella vesihöyry tiivistyi ilmakehän painosta vedeksi.

1Moos.1:6–8.Jumala sanoi: "Tulkoon kaartuva kansi vesien väliin, erottamaan vedet toisistaan.". Jumala teki kannen ja erotti toiset vedet sen alapuolelle ja toiset sen yläpuolelle. Niin tapahtui, ja Jumala nimitti kannen taivaaksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni toinen päivä

3. luomispäivä

Jumala erotti maan pinnan vedeksi ja maaksi. Näin muodostuivat maat ja meret, joihin Jumala loi kasvillisuuden. Maa oli luomisen jälkeen kauttaaltaan tavattoman kaunis.

1Moos.1:9,11,13.Jumala sanoi: "Kokoontukoot taivaankannen alapuolella olevat vedet yhteen paikkaan, niin että maan kamara tulee näkyviin." Ja niin tapahtui. Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä.

4. luomispäivä

Jumala loi auringon, kuun ja tähdet näyttämään päivän, yön, vuodenajat ja vuodet. Aurinko valaisi päivää, kuu ja tähdet yötä.

1Moos.1:14–16. Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle." Ja niin tapahtui. Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet.

5. luomispäivä

Jumala loi vesiin kalat ja kaikki veden eläimet, suuret ja pienet, sekä ilmaan linnut. Hän loi ne lisääntymään lajiensa mukaan. Kalat täyttivät kaikki vedet väriloistollaan ja linnut koko maan riemullisella viserryksellään.

1Moos.1:20,23. Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla." Hän siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä." Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni viides päivä

6. luomispäivä

Jumala loi erilaiset ja erikokoiset eläimet. Hän loi ne myös lisääntymään lajiensa mukaan. Eläimet olivat alun perin lauhkeita ja niillä ei ollut petomaista luonnetta. Ne viihtyivät toistensa seurassa lajista riippumatta. Ruokana niillä oli maan kasvillisuus.

1Moos.1:24,25.Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui. Jumala teki villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.

Jumala loi luomistyön kruununa ensimmäisen ihmisen, Adamin, Jumalan kuvaksi, jotta hän voi heijastaa Jumalan ajatuksia ja persoonallisuutta. Hän asetti Adamin luomaansa kauniin maan keskelle Eedenin puutarhaan hallitsemaan ja hoitamaan sitä.

1Moos.2:7.Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento. Herra Jumala istutti puutarhan itään, Eedeniin, ja sinne hän asetti ihmisen, jonka oli tehnyt.

Jumala sääti avioliiton.Jumala loi Adamille elämänkumppanin hänen kylkiluustaan ilmentäen sillä miehen ja naisen tasa-arvoa. Jumala vihki ensimmäisen avioparin, joten avioliitto on Jumalan säätämä asetus.

1Moos.1:21,22.Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo.

Jumala antoi ihmiselle luvan lisääntyä ja koko ihanan maan vallittavaksi ja viljeltäväksi sekä eläimet hallittavaksi. Ravinnoksi hän antoi hedelmät, pähkinät ja viljat.

1Moos.1:28,29.Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu." Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne.

7. luomispäivä

Jumalan luomistyö oli hänen mielestään oikein hyvä ja hän asettisen muistoksi sapatin ja määräsi sitä vietettäväksi ikuisesti lepopäivänä. Hän siunasi ja pyhitti sapatin jumalanpalveluspäiväksi. Hän asetti sapatin ihmistä varten hänen parhaakseen.

1Moos.2:3,4.Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstään. Tämä on kertomus siitä, kuinka taivas ja maa saivat alkunsa silloin kun ne luotiin.

Jumala asetti Eedeniin kuuliaisuuden, uskon ja rakkauden koetinkiveksi puun, jonka kauniita hedelmiä ei ollut lupa syödä kuoleman rangaistuksen uhalla.

1Moos.3:1–3.Käärme oli kavalin kaikista eläimistä, jotka Herra Jumala oli luonut. Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta'?" Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä. Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.'"

Ihminen kuitenkin lankesi Lusiferin houkuttelemana syntiin ja joutui kuoleman omaksi.

1Moos.3:4–6. Silloin käärme sanoi naiselle: "Ei, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan." Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.

Jumala rakasti luomaansa ihmistä ja lupasi pelastaa hänet iankaikkiselta kuolemalta Jeesuksen sovitustyön kautta. Isälle ei kelvannut lunastustyöksi enkelien kuolema vaan ainoastaan Jumalan Pojan ihmiseksi tuleminen, kärsiminen ja kuolema.

1Moos.3:15. Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille: ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi, ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.

Lankeemuksen seurauksena Jumala teki Adamille ja Eevalle nahasta vaatteet antaen näin heille esikuvan uhraamisesta ja ajoi heidät pois paratiisista. Maa tuli synnin seurauksena kirotuksi ja siksi hän antoi heille myös vihannekset ravinnoksi.

1Moos.3:21,23,24. Ja Herra Jumala teki Adamille ja hänen vaimolleen nahasta vaatteet ja puki heidät niihin. Niin Herra Jumala ajoi ihmisen pois Eedenin puutarhasta ja pani hänet viljelemään maata, josta hänet oli tehty. Hän karkotti ihmisen ja asetti Eedenin puutarhan itäpuolelle kerubit ja salamoivan, leimuavan miekan vartioimaan elämän puulle vievää tietä.

Adamille ja Eevalle syntyi kaksi poikaa: Abel ja Kain, jotka olivat erilaisia luonteeltaan. Abel rakasti Jumalaa ja oli hänelle uskollinen. Kain oli puolestaan kapinallinen ja napisi Jumalaa vastaan, koska tämä oli kironnut maan ja ihmissuvun Adamin synnin vuoksi.

1Moos.4:1,2. Mies yhtyi vaimoonsa Eevaan, ja Eeva tuli raskaaksi ja synnytti Kainin. Eeva sanoi: "Minä olen Herran avulla saanut poikalapsen." Sitten hän synnytti Kainille veljen, Abelin. Abelista tuli lammaspaimen ja Kainista maanviljelijä.

Kain tappoi Abelin, koska Jumala ei hyväksynyt hänen uhriaan, maan satoa, vaan Abelin eläinuhrin, jonka Jumala oli määrännyt kuvaamaan Kristuksen uhria.

1Moos.4:3,4,6,8.Kerran Kain toi Herralle uhrilahjaksi maan satoa ja Abel toi lampaidensa esikoiskaritsoja ja niiden rasvaa. Herra katsoi suopeasti Abeliin ja hänen uhriinsa, Herra kysyi Kainilta: "Miksi sinä suutuit ja katselet synkkänä maahan? Kain sanoi veljelleen Abelille: "Lähde mukaani." Mutta kun he olivat kulkeneet jonkin matkaa, Kain kävi veljensä Abelin kimppuun ja tappoi hänet.

Adamille ja Eevalle syntyi vielä poika Seet, jonka jälkeläiset olivat Jumalan palvelijoita. Kainin jälkeläiset edustivat maailman lapsia. Myöhemmin heille syntyi lisää poikia ja tyttäriä. Adam eli 930 vuotta. 1Moos.4:24.Adam yhtyi taas vaimoonsa, ja tämä synnytti pojan. Eeva antoi hänelle nimen Set ja sanoi: "Jumala on suonut minulle uuden jälkeläisen Abelin sijaan, jonka Kain tappoi.”

1Moos.5:4. Setin syntymän jälkeen Adam eli vielä 800 vuotta, ja hänelle syntyi sinä aikana lisää poikia ja tyttäriä.

Jumalattomuudesta huolimatta maan päällä oli kuitenkin Jumalan palvelijoita. Setin jälkeläisistä syntyi Enok, joka oli Jumalalle erityisen antautunut ihminen. Jumala rakasti häntä siksi niin paljon, että otti hänet ensimmäisenä ihmisenä taivaaseen kuolemaa kokematta.

1Moos.5:22,23,24. Metuselahin syntymän jälkeen Henok eli vielä 300 vuotta vaeltaen aina Jumalan tahdon mukaisesti, ja hänelle syntyi lisää poikia ja tyttäriä. Henok eli kaikkiaan 365 vuotta. Hän vaelsi kuuliaisena Jumalalle. Sitten häntä ei enää ollut, sillä Jumala otti hänet luokseen.

Kun Jumalan lapset ja maailman lapset sekaantuivat avio-liittojen kautta toisiinsa, niin epäjumalanpalvelus ja pahuus lisääntyi ja siksi Jumala antoi ihmiskunnalle vielä 120 vuotta armonaikaa tehdä parannus.

1Moos.6:1–3. Kun ihmiset alkoivat lisääntyä maan päällä ja heille syntyi tyttäriä, jumalien pojat huomasivat, että ihmisten tyttäret olivat kauniita, ja he ottivat näistä vaimoikseen keitä halusivat. Herra sanoi: "Minä en anna elämän hengen asua ihmisessä miten kauan tahansa. Ihminen on lihaa, heikko ja katoavainen. Olkoon siis hänen elinikänsä enintään satakaksikymmentä vuotta."

Ihmisten pahuus vain lisääntyi ja näin Jumala päätti toteuttaa ihmisten ja eläinten hävittämisen maan päältä vedenpaisumuksella.

1Moos.6:5–7.Kun Herra näki, että ihmisten pahuus lisääntyi maan päällä ja että heidän ajatuksensa ja pyrkimyksensä olivat kauttaaltaan pahat, hän katui, että oli tehnyt ihmisen, ja murehti sitä sydämessään. Ja Herra sanoi: "Minä pyyhin maan päältä ihmisen, jonka olen luonut, ja ihmisen mukana karjaeläimet, pikkueläimet ja taivaan linnut, sillä minä kadun, että olen ne tehnyt."

Maailmassa oli vain yksi hurskas ihminen, Nooa, jolle Jumala antoi tehtäväksi julistaa parannusta ja rakentaa vedenpaisumusta varten arkin, johon parannuksen tehneet ihmiset voisivat pelastua.

1Moos.6:9,13,14.Tämä on kertomus Nooasta ja hänen suvustaan. Nooa oli aikalaistensa joukossa ainoa oikeamielinen ja nuhteeton, ja hän vaelsi Jumalalle kuuliaisena. Jumala sanoi Nooalle: "Minä olen päättänyt tehdä lopun kaikesta elollisesta, sillä maa on ihmisten takia täynnä väkivaltaa. Minä hävitän heidät ja maan heidän kanssaan. Tee itsellesi arkki.

Vain Nooa perheineen uskoi Jumalaa ja meni arkkiin. Nooa sai Jumalalta myös määräyksen koota arkkiin seitsemän paria puhtaita eläimiä ja yksi pari epäpuhtaita eläimiä. Dinosauruksia ja mammutteja ei ilmeisesti otettu arkkiin.

1Moos.7:2,3. Ota kaikkia uhrikelpoisia karjaeläimiä seitsemän paria, uroksia ja naaraita, mutta kaikkia epäpuhtaita karjaeläimiä ota kaksi, uros ja naaras. Myös taivaan lintuja ota seitsemän paria, uroksia ja naaraita, että niiden suku jatkuisi maan päällä.

Vedenpaisumuksessa ilmakehän päällä oleva vesihöyry satoi maan päälle ja maan vesilähteet aukenivat. Koko maa peittyi vedestä, ja ihmiset sekä eläimet hukkuivat.

1Moos.7:11,23. Sinä vuonna, jona Nooa täytti kuusisataa vuotta, vuoden toisen kuukauden seitsemäntenätoista päivänä, puhkesivat kaikki syvyyden lähteet ja taivaan ikkunat aukenivat. Näin Herra pyyhkäisi maan päältä kaikki elävät olennot, ihmiset, karjaeläimet, pikkueläimet ja linnut; kaikki ne hän pyyhkäisi pois. Jäljelle jäivät vain Nooa sekä ne, jotka olivat hänen kanssaan arkissa.

Vedenpaisumuksessa maa muuttui tasalämpöisestä maasta navoiltaan kylmäksi maaksi. Vedet kerääntyivät valtameriksi ja osa maista korkeiksi vuoriksi. Olosuhteet maan päällä muuttuivat täysin. Kasvillisuus, eläimet ja ihmiset hautautuivat maan sisään öljykentiksi ja fossiileiksi.

1Moos.8:5,14.Vedet vähenivät vähenemistään kymmenenteen kuuhun saakka, ja kymmenennen kuun ensimmäisenä päivänä tulivat vuorten huiput näkyviin. Toisen kuun kahdentenakymmenentenä seitsemäntenä päivänä maa oli kokonaan kuiva.

Arkki ajautui sateen jälkeen Araratin vuoristoon, jossa Nooa perheineen ja eläimineen poistui arkista. Jumala asetti sateenkaaren merkiksi todistukseksi tuleville sukupolville ja myös merkiksi siitä, ettei koskaan tule uutta vedenpaisumusta. Sen on laskettu Raamatun perusteella tapahtuneen noin 2500 v. eKr..

1Moos.9.14,15. Kun annan pilvien nousta taivaalle ja sateenkaari näkyy pilvissä, muistan liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaiken elollisen kanssa: vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää.

Nooa rakensi heti Jumalan varjeluksesta Araratin vuorelle alttarin, jossa hän uhrasi puhtaita eläimiä kiitosuhrina, mikä esikuvasi Kristuksen uhria. Nooa eli kaikkiaan 950 vuotta.

1Moos.8:20,21. Sitten Nooa rakensi alttarin Herralle, otti kaikkia uhrikelpoisia karjaeläimiä ja uhrikelpoisia lintuja ja uhrasi ne polttouhrina alttarilla. Ja kun Herra tunsi uhrisavun tuoksun, hän sanoi mielessään: "Minä en enää koskaan kiroa maata ihmisen tähden, vaikka ihmisen ajatukset ja teot ovat pahat nuoruudesta saakka, enää en hävitä kaikkea elävää, niin kuin tein.

Maapallon olosuhteiden muutosten takia Jumala antoi kasvisravinnon lisäksi ihmisille myös luvan syödä puhtaiden eläinten lihaa. Puhtaita eläimiä olivat märehtivät karjaeläimet, kalat, kanalinnut ja määrätyt pikku-eläimet. Saastaisten eläinten lihan syönnin Jumala kielsi.

5Moos.14:4–6. Nämä ovat ne nelijalkaiset eläimet, joita saatte syödä: nauta, lammas ja vuohi, peura, gaselli, metsäkauris, villivuohi, vuorikauris ja antiloopit sekä ne nelijalkaiset, joilla on kaksijakoiset sorkat ja jotka märehtivät ruokansa.

5Moos.14:9. "Saatte syödä kaikkia vesieläimiä, joilla on evät ja suomut,

Nooan pojista: Seem, Haam ja Jaafet, polveutuivat maailman kansat. Vedenpaisumuksen jälkeen luonnon olosuhteiden muututtua ihmisen elinikä laski vähitellen nykyisen pituiseksi.

1Moos.9.25–27. hän sanoi: - Kirottu olkoon Kanaan, tulkoon hänestä veljiensä orjienkin orja. Ja hän sanoi vielä: - Kiitetty olkoon Herra, Seemin Jumala, ja Kanaan olkoon Seemin orja. Tehköön Jumala laajaksi Jafetin suvun, ja saakoon se asua myös Seemin majoissa, ja Kanaan olkoon heidän orjansa.

Ihmiset lisääntyivät maan päällä ja heillä oli sama kieli. He alkoivat rakentaa Babylonin kaupunkia ja tornia asuakseen yhdessä ja välttyäkseen uudelta vedenpaisumukselta. He eivät uskoneet Herran lupaukseen.

1Moos.11:1,2,4. Koko maailma käytti samoja sanoja ja puhui yhtä kieltä. Kun ihmiset siirtyivät itään, he löysivät Sinearin maasta tasangon ja jäivät sinne asumaan. He sanoivat: "Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, joka ulottuu taivaaseen asti. Sillä tavoin saamme mainetta emmekä myöskään hajaannu yli koko maan."

Koska Baabelin tornin rakentaminen oli Jumalan lupausta ja tarkoitusta vastaan, Jumala tuhosi sen ja sekoitti ihmisten kielet. Näin he erosivat toisistaan ja hajaantuivat ympäri maailmaa.

1Moos.11:5,6,8,9.Herra tuli katsomaan kaupunkia ja tornia, jota ihmiset rakensivat, ja sanoi: "Siinä he nyt ovat, yksi kansa, jolla on yksi ja sama kieli. Tämä, mitä he ovat saaneet aikaan, on vasta alkua. Nyt he pystyvät tekemään mitä tahansa. Ja niin Herra hajotti heidät sieltä kaikkialle maailmaan, ja he lakkasivat rakentamasta kaupunkia. Kaupunki sai nimen Babylon, sillä siellä Herra sekoitti ihmisten kielen ja sieltä hän hajotti heidät kaikkialle maailmaan.

Ihmisten pahuus lisääntyi ja Jumala kutsui noin 2000 vuotta eKr. hurskaan Aabrahamin kertomaan ihmisille Jumalasta ja lupasi siunata häntä luvatulla maalla ja suurella kansalla. Uskon kautta Aabraham lähti matkalle Kaldean Urista Kanaanin maahan.

1Moos.12:1,2.Jumala kutsuu Abramin. Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Minä teen sinusta suuren kansan ja siunaan sinua, ja sinun nimesi on oleva suuri ja siinä on oleva siunaus.

Sodoman ja Gomorran tuho oli esikuva maailman tuhosta ajan lopussa sen syntitaakan takia. Ainoastaan vanhurskaan Aabrahamin veljenpojan Lootin tyttärineen Jumala pelasti sieltä.

1Moos.19:24,25,27,28.Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle. Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin. Aamulla Abraham meni paikalle, jossa oli seissyt Herran kasvojen edessä. Hän katseli Sodoman ja Gomorran suuntaan ja yli koko tasangon, ja silloin hän näki, että maasta nousi savua kuin polttouunista.

Aabraham sai käskyn Jumalalta uhrata oma ainoa poikansa Iisak polttouhrina Herralle. Aabraham totteli, koska hän luotti Jumalan lupaukseen siitä, että Iisakista polveutuu suuri kansa ja että Herra valitsee polttouhriksi karitsan.

1Moos.22:1,2.Kun näistä tapahtumista oli kulunut jonkin aikaa, Jumala tahtoi koetella Abrahamia ja sanoi hänelle: "Abraham!" Abraham vastasi: "Tässä olen." Ja Jumala sanoi: "Ota mukaasi ainoa poikasi Iisak, jota rakastat, lähde Morian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi vuorella, jonka minä sinulle osoitan."

Herra keskeytti uhraamisen, koska Aabraham oli kuuliainen Jumalalle ja valitsi oinaan uhriksi. Aabrahamin uhri oli esikuva Jumalan ainoan Pojan uhrista.

1Moos.22:12,13. Herran enkeli sanoi: "Älä koske poikaan äläkä tee hänelle mitään. Nyt minä tiedän, että sinä pelkäät ja rakastat Jumalaa, kun et kieltäytynyt uhraamasta edes ainoaa poikaasi." Ja kun Abraham katsoi ympärilleen, hän huomasi oinaan, joka oli sarvistaan takertunut pensaikkoon. Abraham kävi hakemassa oinaan ja uhrasi sen polttouhriksi poikansa sijasta.

Isakin poika Jaakob joutui pakomatkalle kodistansa petoksensa takia. Matkalla hän kohtasi Herran, joka lupasi siunata häntä suurella kansalla ja maailman Vapahtajalla.

1Moos.28:12–14.Yöllä Jaakob näki unessa portaat, jotka ulottuivat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas. Sitten hän näki, että Herra seisoi hänen vieressään ja sanoi: "Minä olen Herra, isäsi Abrahamin Jumala ja Iisakin Jumala. Tämän maan, jolla sinä makaat, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi. Sinun ja sinun jälkeläistesi saama siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille.

Palatessaan kotiinsa Jaakob kohtasi Jumalan, jonka kanssa hän paini aamuun asti. Jaakob ei hellittänyt ennen kuin hän sai siunauksen. Jaakobin kokemus esikuvaa jokaisen ihmisen uskon kilvoittelua tämän maailman ahdingoissa.

1Moos.32:27–29. Mies sanoi hänelle: "Päästä minut menemään, sillä päivä valkenee." Mutta Jaakob sanoi: "En päästä sinua, ellet siunaa minua." Mies kysyi häneltä: "Mikä sinun nimesi on?" Hän vastasi: "Jaakob." Silloin mies sanoi: "Sinua ei pidä enää sanoa Jaakobiksi, vaan Israeliksi, sillä sinä olet kamppaillut Jumalan ja ihmisten kanssa ja voittanut."

Jaakobilla oli 12 poikaa, jotka myivät kateellisina veljensä Joosefin Egyptiin. Tämä oli Jumalan suunnitelma Jaakobin suvun siirtämiseksi Egyptiin, jotta esikuva synnin orjuudesta vapautumiseksi toteutuisi.

1Moos.37:27,28. Myydään poika noille ismaelilaisille, niin meidän ei itse tarvitse käydä häneen käsiksi, onhan hän sentään meidän veljemme." Hänen veljensä olivat samaa mieltä. Kun midianilaiset kauppiaat kulkivat paikan ohi, veljet vetivät Joosefin kaivosta ja myivät hänet heille kahdestakymmenestä hopeasekelistä. Ja kauppiaat veivät Joosefin Egyptiin.

Joosefin Jumalalle kuuliainen elämä johti hänet Egyptin valtiaaksi. Jumala siunasi hänen kauttaan Jaakobin perhettä nälänhädän aikana johtamalla heidät Egyptiin.

1Moos.41:39,40.Joosefille hän sanoi: Sinä saat hallita minun valtakuntaani, ja koko kansani on totteleva sinun sanaasi. Vain valtaistuimeni tekee minut sinua korkeammaksi.”

1Moos.47:11. Joosef sijoitti isänsä ja veljensä Egyptiin asumaan ja antoi heille maaomaisuutta maan parhaasta osasta, Ramseksen maakunnasta, kuten farao oli käskenyt.

Israelilaisten lisääntyessä Egyptissä uusi kuningas alkoi pelätä heitä ja määräsi heidät pakkotyöhön. Kun tämäkään ei auttanut, hän määräsi kaikki syntyvät poikalapset tapettavaksi.

2Moos.1:8,11,22. Egyptissä nousi valtaan uusi kuningas, joka ei tiennyt Joosefista mitään. Niin israelilaisille asetettiin työnjohtajia, joiden oli määrä näännyttää heidät raskaalla pakkotyöllä. Niin farao antoi koko kansalleen käskyn, että kaikki heprealaisille syntyneet pojat oli heitettävä Niiliin mutta tytöt oli jätettävä eloon.

Heprealaisille vanhemmille syntyi kaunis poika, jonka faaraon tytär löysi joesta piilotettuna ja otti hänet ottolapsekseen. Piilossa ollut pojan sisar haki hänen äitinsä hänelle imettäjäksi. Poika sai nimekseen Mooses.

2Moos.2:7,10.Silloin pojan sisar sanoi faraon tyttärelle: "Menenkö hakemaan tänne jonkun heprealaisnaisen, joka voi imettää pojan sinulle?" Kun poika oli kasvanut suuremmaksi, äiti vei hänet faraon tyttärelle, ja tämä otti hänet omaksi pojakseen. Faraon tytär antoi hänelle nimeksi Mooses sanoen: "Olen nostanut hänet vedestä ylös."

Mooses kasvoi faaraon hovissa ja sai kuninkaallisen kasvatuksen. Hän joutui pakenemaan 40 vuodeksi Midianin maahan tapettuaan egyptiläisen miehen, joka löi heprealaista miestä.

2Moos.2:11,12.Kun Mooses oli varttunut aikuiseksi, hän meni kerran käymään heimoveljiensä luona ja sai nähdä heidän raadantansa. Hän näki egyptiläisen miehen lyövän heprealaista miestä, hänen heimolaistaan. Silloin Mooses katsahti ympärilleen, ja nähtyään, ettei ketään ollut lähettyvillä, hän löi egyptiläisen hengiltä ja kätki ruumiin hiekkaan.

Autiomaassa Jumala ilmestyi Moosekselle ja kehotti häntä menemään Egyptiin vapauttamaan Israelin kansa 400 vuotta kestäneestä orjuudesta noin 1300 vuotta eKr. ja viemään heidät luvattuun maahan. 2Moos.3:7,10.Herra sanoi: "Minä olen nähnyt kansani ahdingon Egyptissä ja kuullut, miten israelilaiset valittavat sortajiensa kovuutta. Minä tiedän kyllä heidän hätänsä. Mene siis, minä lähetän sinut faraon luo. Sinun on vietävä minun kansani, israelilaiset, pois Egyptistä."

Jumala koetteli faaraota ja Egyptin kansaa erilaisilla vitsauksilla, mutta faarao ei päästänyt Israelia. Vasta kun Jumala salli faaraon ja egyptiläisten esikoispoikien kuolla, faarao päästi Israelin.

2Moos.12:31,32.Farao kutsutti Mooseksen ja Aaronin yöllä luokseen ja sanoi: "Lähtekää tiehenne, pois minun kansani keskuudesta, te itse ja kaikki israelilaiset, ja menkää palvelemaan Herraa, niin kuin olette pyytäneet. Ottakaa myös lampaanne, vuohenne ja nautakarjanne, niin kuin olette halunneet, ja menkää. Ja kun nyt lähdette, toivottakaa siunausta minullekin."

Jumala oli luvannut, että kukaan israelilaisten esikoispoika ei saa surmaansa, jos ovessa on veren merkki, joka kuvasi Jeesuksen synnin orjuudesta vapauttavaa sovintokuolemaa.

2Moos.12.12,13. Sinä yönä minä kuljen läpi Egyptin ja surmaan Egyptin jokaisen esikoisen, niin ihmisten kuin eläintenkin. Minä, Herra, annan tuomioni kohdata kaikkia Egyptin jumalia. Ja veri olkoon niiden talojen merkkinä, joissa te olette, sillä kun minä näen veren, menen ohitsenne. Minä kuritan vain egyptiläisiä, eikä tämä vitsaus satu teihin.

Faarao katui päätöstään ja lähti sotajoukkoineen israelilaisten perään estääkseen heidän pakomatkansa. Jumala pelasti israelilaiset avaamalla väylän Punaisen meren yli, jossa sitten egyptiläisten sotajoukot saivat surmansa.

2Moos.14.21,22. Sitten Mooses kohotti kätensä merta kohti, ja Herra pani meren väistymään syrjään nostamalla ankaran itätuulen, joka puhalsi koko yön. Näin hän muutti meren kuivaksi maaksi. Vedet jakautuivat kahtia, ja kun israelilaiset kulkivat meren poikki kuivaa maata pitkin, vedet olivat muurina kummallakin puolen.

Israelilaisilla oli vaikeuksia sapatin vietossa Egyptin orjuudessa. Autiomaassa Jumala opetti heille sapatin viettoa ja sen tärkeyttä 40 vuotta manna-ihmeen kautta.

2Moos.16:28–31.Herra sanoi Moosekselle: "Kuinka kauan te kieltäydytte noudattamasta minun käskyjäni ja lakiani? Muistakaa, että Herra itse on asettanut teille sapatin, ja siksi hän antaa teille kuudentena päivänä kahden päivän ruoan. Pysykää siellä missä olettekin; kenenkään ei pidä seitsemäntenä päivänä lähteä asuinpaikastaan." Niin kansa vietti seitsemäntenä päivänä lepopäivää. Israelilaiset antoivat sille ruoalle nimeksi manna.

Siinain vuorella Jumala kirjoitti lakinsa, kymmenen käskyä, omalla sormellaan kivitauluihin ja antoi heille muita ohjeita jumalanpalvelusta ja käytännön elämää varten.

2Moos.24:12. Herra sanoi Moosekselle: "Nouse tälle vuorelle minun luokseni ja odota täällä. Minä annan sinulle kivitaulut, joihin olen kirjoittanut lain ja käskyt, että voisit opettaa ne kansalle."

Autiomaassa Israelin kansa alkoi napista ja Jumala lähetti myrkkykäärmeitä. Ne, jotka katsoivat, pronssikäärmettä jäivät eloon. Pronssikäärme kuvasi sitä, että pelastus on mahdollista ainoastaan turvautumalla Kristuksen vanhurskauteen.

4Moos.21:8,9. ja Herra sanoi Moosekselle: "Tee käärmeen kuva ja pane se tangon päähän. Jokainen pureman saanut, joka katsoo siihen, jää eloon." Mooses teki pronssista käärmeen ja pani sen tangon päähän. Kun ne, joita käärmeet olivat purreet, katsoivat pronssikäärmettä, he jäivät eloon.

Jumala antoi Moosekselle rakennettavaksi taivaallisen kaavan mukaisesti pyhäkköteltan, jossa oli suoritettava uhripalvelukset, jotka olivat esikuvia Jeesuksen kertakaikkisesta uhrista ja koko Jumalan pelastussuunnitelmasta.

2Moos.25:8,9,40. "Tehtäköön minulle pyhäkkö, niin minä asun teidän keskellänne. Tehkää telttamaja ja kaikki sen varusteet tarkoin sen mallin mukaan, jonka minä sinulle näytän. Pidä huoli siitä, että teet kaiken sen esikuvan mukaan, jonka sait nähdä vuorella.

Herra lähetti 12 vakoojaa tutkimaan luvattua maata. He toivat sieltä mukanaan maan hedelmällistä satoa. He pitivät maan valloittamista mahdottomana. Vain Kaaleb ja Joosua uskoivat Herran lupaukseen. Epäuskonsa vuoksi kansa joutui 40 vuodeksi autiomaahan.

4Moos.14:34.Neljäkymmentä päivää te kiersitte tutkimassa tuota maata, neljäkymmentä vuotta teidän on kärsittävä rangaistustanne - vuosi kutakin päivää kohti. Näin te opitte tietämään, mitä merkitsee joutua minun hylkäämäkseni.

Israelin kansan pako Egyptin orjuudesta oli esikuva Jumalan kansan vaelluksesta synnin orjuudesta taivaskotiin. Mooses ja Aaron eivät päässeet luvattuun maahan, koska he olivat tehneet syntiä, kun oli saatava vettä kalliosta Merbassa. Mooses sai katsella luvattua maata Nebon vuorelta.

5Moos.34:4.Herra sanoi Moosekselle: "Tämä on se maa, josta olen puhunut Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille ja jonka olen vannonut antavani heidän jälkeläisilleen. Minä olen antanut sinun nähdä sen, mutta sinä et pääse sinne.”

Mooses kuoli yksin Pisgan huipulla ja Jumala herätti hänet kuolleista. Mooses on esikuva niistä, jotka herätetään kuolleista Jeesuksen tullessa. Mooses ja Elia näyttäytyivät opetuslapsille kirkastusvuorella.

5Moos.34:6. Herra hautasi hänet laaksoon, joka on Bet-Peorin lähellä Moabissa, mutta kukaan ei tähän päivään mennessä ole saanut tietää hänen hautansa paikkaa.

Luuk.9:30. Samassa siinä oli kaksi miestä, Mooses ja Elia, keskustelemassa hänen kanssaan.

Herra valitsi Israelin johtajaksi Mooseksen kuoleman jälkeen Joosuan. Joosua oli saanut Herralta lupauksen, että Herra tulee tekemään ihmeen Jordanin virtaa ylitettäessä. Jordanin vedet väistyivät ja papit asettuivat virran keskelle kantaen arkkia ja kansa ylitti virran.

Joos.3:17. Papit, jotka kantoivat Herran liitonarkkua, seisoivat kuivalla maalla keskellä Jordanin uomaa Israelin kansan kulkiessa joen yli kuivaa maata myöten, eivätkä he liikkuneet paikoiltaan, ennen kuin viimeinenkin israelilainen oli päässyt Jordanin yli.

Ennen Jerikon valloitusta Joosua rukoili Herran johdatusta. Herra ilmestyi hänelle sotilaan hahmossa ja antoi yksityiskohtaiset ohjeet sen valloituksesta.

Joos.5.14,15. Mies vastasi: "En kumpaakaan. Olen Herran sotajoukon päällikkö ja olen juuri saapunut tänne." Silloin Joosua lankesi polvilleen, kumartui maahan saakka ja sanoi: "Herrani, mitä tahdot minun tekevän?" Herran sotajoukon päällikkö sanoi Joosualle: "Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot, on pyhä." Ja Joosua teki niin.

Jeriko oli epäjumalanpalveluskeskus ja siksi se oli tuhottava täysin. Jumalan ilmoituksen mukaan kaupunkia ei saanut valloittaa väkirynnäköllä vaan oli marssittava sen ympäri kantaen Jumalan arkkua ja puhallettava torviin. Näin sortuivat Jerikon muurit ja se valloitettiin.

Joos.6:20. Kansa kohotti sotahuudon, kun papit puhalsivat torviinsa. Heti torvien äänen kuultuaan kansa kohotti sotahuudon. Silloin Jerikon muurit sortuivat, ja joukot hyökkäsivät kaupunkiin, joka mies siitä paikasta missä seisoi. Näin israelilaiset valtasivat kaupungin.

Luvatussa maassa Jumalan tarkoituksena oli siunata Israelin kansaa todistuksena naapurikansoille oikeasta Jumalasta. Israel ei kuitenkaan täyttänyt Jumalan tarkoitusta. Kansa ei saanut niitä kuuliaisuuden siunauksia, joita Jumala oli Mooseksen välityksellä heille luvannut.

Jes.43:10. Minun todistajani, sanoo Herra, olette te - Israel, sinä jonka olen valinnut palvelijakseni - ja teidän tulee tuntea minut ja uskoa minuun, ymmärtää, kuka minä olen. Ennen minua ei ole jumalaa syntynyt eikä ollut eikä minun jälkeeni tullut eikä tule.

Kun autiomaassa olleet vanhimmat kuolivat luvatussa maassa, Israelin kansa sortui tottelemattomuuteen ja epäjumalanpalvelukseen. Siksi Jumala antoi kansalle avuksi tuomareita. Tuomari merkitsee pelastajaa ja esikuvaa näin Kristusta.

Tuom.2:18. Herra asetti Israelin kansalle tuomareita ja oli aina näiden tukena. Herra suojeli kansaa vihollisilta niin kauan kuin tuomari eli, sillä Herran kävi kansaa sääliksi, kun hän kuuli sen huokailevan sorrettuna ja vaivoissaan.

Luvatussa maassa temppeli-palvelus tuli leväperäiseksi ja palvonta kohdistui Jumalan sijasta arkkiin. Siksi Jumala salli viholliskansan ryöstää arkin. Jumala halusi tällä opettaa kansalle, kuinka hyödytöntä on luottaa vain aineelliseen arkkiin eikä elävään Jumalaan pelastajana.

Sam.5:1,2. Filistealaiset ottivat haltuunsa Jumalan arkun ja veivät sen Eben-Eseristä Asdodiin. Siellä he panivat sen Dagonin temppeliin Dagonin patsaan viereen.

Tuomarien jälkeen kansa hylkäsi Jumalan ja pyysi palvonnan kohteeksi kuningasta muiden kansojen tapaan. Se ei miellyttänyt Jumalaa, mutta hän antoi heille kansan mieleisen kuninkaan, Saulin, joka oli Israelin komein mies ja päätänsä pitempi muita.

1Sam.10:1. Samuel otti esille öljypullon, kaatoi siitä öljyä Saulin päähän, suuteli häntä ja sanoi: "Nyt Herra on voidellut sinut oman kansansa hallitsijaksi. Sinä saat johtaa Herran kansaa, ja sinä pelastat kansan kaikkien sen vihollisten vallasta. Herra antaa sinulle myös merkin siitä, että hän on voidellut sinut kansansa hallitsijaksi.

Kuningas Saul luopui myöhemmin Jumalasta, jolloin Jumala itse valitsi Iisain nuorimman pojan Daavidin Israelille kuninkaaksi noin 1000 vuotta eKr.. Daavidista tuli Israelin tunne-tuin ja arvostetuin kuningas, josta oli polveutuva tuleva Vapahtaja.

Sam.16:1.Herra sanoi Samuelille: "Kuinka kauan sinä aiot surra Saulia? Minä olen hylännyt hänet, hän ei enää saa olla Israelin kuningas. Täytä öljysarvesi ja lähde liikkeelle! Minä lähetän sinut betlehemiläisen Iisain luo, sillä hänen poikiensa joukosta olen valinnut mieleni mukaisen kuninkaan."

Kuningas Saulin uskottomuus Herralle johti hänet kuolemaan. Hänen oli ryhdyttävä taisteluun filistealaisia vastaan ja hän lähti kysymään neuvoa vainajahengiltä, koska Jumala ei vastannut hänelle hänen tottelemattomuutensa takia. Näin Saul joutui Saatanan valtaan.

1Aikak.10:13,14.Näin kuoli Saul, koska hän oli luopunut Herrasta eikä ollut totellut hänen sanaansa. Saul oli myös hakenut neuvoa vainajien hengiltä eikä Herralta. Siksi Herra antoi hänen kuolla ja siirsi kuninkuuden Daavidille, Iisain pojalle.

Davidin vielä ollessa nuorukainen israelilaiset taistelivat filistealaisia vastaan. Heitä pilkkasi jättikokoinen Goljat, jota kaikki pelkäsivät. David suostui taistelemaan Goljatia vastaan ja voitti hänet pelkällä lingolla. Näin filistealaiset voitettiin Israelin Jumalan avulla.

Sam.17:48,49. Kun filistealainen lähti tulemaan Daavidia kohti, Daavid ryntäsi juosten häntä vastaan, pisti kätensä laukkuun ja otti sieltä kiven. Hän linkosi sen ja osui filistealaista otsaan. Kivi puhkaisi otsan, ja filistealainen kaatui suulleen maahan.

Davidin elämän suurin häpeä-tahra oli hänen syntinsä, kun hän tapatti Uurian saadakseen hänen vaimonsa Batseban itselleen. Vaikka tämä synti oli suuri, Jumala armahti Daavidia hänen vilpittömän katumuksensa takia, mutta rankaisi häntä. Jumalan armo on mittaamaton katuvaa syntistä kohtaan.

2Sam.12:13,14.Silloin Daavid sanoi Natanille: "Olen tehnyt syntiä Herraa vastaan." Natan vastasi: "Herra vapauttaa nyt sinut tästä synnistä, eikä sinun tarvitse kuolla. Mutta koska olet tällä teolla rikkonut pahasti Herraa vastaan, niin sinulle syntynyt poika kuolee."

Kuningas David ei saanut Jumalalta lupaa rakentaa temppeliä käymiensä sotien takia, mutta hän sai luvan aloittaa temppelin suunnittelun Jumalalta saamien ohjeiden mukaan. Hänen poikansa Salomo toteutti sitten temppelin rakentamisen. Jumala siunasi rakentamista joka suunnalta rauhalla ja naapurikansojen avulla.

1Kun.5:19. Minä aion nyt rakentaa Herralle, Jumalalleni, omistetun temppelin, sen josta Herra puhui isälleni Daavidille sanoen: 'Sinun poikasi, jonka asetan jälkeesi valtaistuimelle, on rakentava minulle temppelin.'

Jumala siunasi Salomoa viisaudella ja rikkaudella, kun hän luotti Jumalaan. Vaikka Salomo välillä luopui Jumalasta ja palasi takaisin Jumalan luo, sillä oli vakavat seuraukset kansalle, joka sortui myös syntiin. Salomo katui myöhemmin syvästi tekojaan ja antoi opetuksen tuleville sukupolville synnin seurauksista.

1Kun.11:9,10. Herra vihastui siitä, että Salomon sydän oli kääntynyt pois hänestä, Israelin Jumalasta. Vaikka Herra oli kahdesti ilmestynyt Salomolle ja kieltänyt häntä palvelemasta muita jumalia, hän ei ollut totellut Herran kieltoa.

Davidin jälkeen kuninkaiksi tuli vuoron perään Jumalaa pelkääviä ja jumalattomia kuninkaita. Jumala siunasi ja kuritti kansaa kuninkaan elämän ja toiminnan mukaan.

2Aik.17:10. Juudan naapurivaltakunnissa syntyi sellainen kauhu Herraa kohtaan, etteivät ne uskaltaneet ryhtyä sotaan Josafatia vastaan.

2Aik.12:2.Kuningas Rehabeamin viidentenä hallitusvuotena Egyptin kuningas Sisak hyökkäsi Jerusalemia vastaan. Näin tapahtui sen vuoksi, että israelilaiset olivat luopuneet Herrasta.

Israelin kansa oli vajonnut epäjumalanpalvelukseen. Karmelin vuorella tapahtui taistelu Jumalan ja Baalin välillä. Elia taisteli Baalin pappeja vastaan ja osoitti kansalle oikean Jumalan. Kansa katui, mutta Baalin papit eivät katuneet ja heidät surmattiin.

1Kun.18:38–40. Silloin Herran tuli iski alas. Se söi polttouhrin ja puut sekä alttarin kivet ja mullan ja nuoli ojasta veden. Kun kansa näki tämän, kaikki heittäytyivät kasvoilleen ja huusivat: "Herra on Jumala! Herra on Jumala!". Elia sanoi heille: "Ottakaa kiinni Baalin profeetat, älkää päästäkö ainoatakaan pakoon!" Heidät otettiin kiinni, ja Elia vei heidät alas Kisoninpurolle ja surmasi heidät siellä.

Kuningas Joosia tuli kuninkaaksi 8-vuotiaana ja hänen äitinsä oli pappi Adajan tytär, joten hän sai jo lapsena uskonnollisen kasvatuksen. Joosia toteutti perusteellisen uskonpuhdistuksen Israelissa. Hänen aikanaan löydettiin kadoksissa ollut lain kirja ja jumalanpalvelus uudistettiin.

2Kun.23:25. Koskaan ennen ei ole ollut Josian vertaista kuningasta. Koko sydämestään, koko sielustaan ja voimastaan hän alkoi palvella Herraa juuri niin kuin Mooseksen laki määrää. Hänen vertaistaan ei ole tullut hänen jälkeensäkään.

Profeetta Elia otettiin tulisissa vaunuissa taivaaseen. Jeesus samaisti hänet Johannes Kastajaan. Elia on esikuva niistä, jotka Jeesuksen takaisin tullessa otetaan kuolemaa kokematta taivaaseen.

2Kun.2:11. Kun he kulkivat ja puhelivat keskenään, siihen ilmestyi yhtäkkiä tuliset vaunut ja tuliset hevoset. Ne erottivat heidät toisistaan, ja Elia nousi tuulenpyörteessä taivaaseen.

Matt.11:13,14. Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta, ja uskokaa tai älkää, juuri hän on Elia, jonka oli määrä tulla.

Profeetta Jeremia kirjoitti noin 600 vuotta eKr., että Israel joutuu tottelemattomuuden takia 70 vuodeksi pakkosiirtolaisuuteen Babyloniin, josta tulee autio-maa, jossa ei ikinä asuta. Ennustus on toteutunut. Myös muinainen Babylonia on yhä edelleen autiomaana.

Ennustus toteutui, kun Babylonin kuningas valloitti Jerusalemin vuonna. 587 eKr. ja vei sen aarteet ja kansan Babyloniin. 70-vuoden vankeuden jälkeen kuningas antoi Israelin kansalle luvan palata Jerusalemiin aarteineen ja rakentaa kaupungin ja temppelin.

Esra 6:15,16. Temppeli oli valmis adar-kuun kolmantena päivänä kuningas Dareioksen hallituskauden kuudentena vuotena. Israelilaiset, papit ja leeviläiset ja muut pakkosiirtolaisuudesta palanneet, viettivät riemuiten temppelin vihkiäisjuhlaa.

Suuri osa Israelin kansasta jäi pakkosiirtolaisuuden jälkeen edelleen Babyloniin, jossa he joutuivat suureen ahdinkoon ja määrättiin surmattavaksi. Jumala johdatti kauniin Esterin kuningas Ahasveroksen vaimoksi ja näin pelasti Israelin kansan. Tämä oli esikuva ajan lopussa tapahtuvasta Jumalan jäännöskansaan kohdistuvasta samanlaisesta ahdingosta.

Ilm.13:15. Se on saanut vallan antaa pedon kuvalle hengen, niin että kuva jopa kykenee puhumaan, ja se on myös saanut vallan tappaa kaikki, jotka eivät kumarra pedon kuvaa.

Israelin historian aikana Jumala joutui lähettämään profeettoja nuhtelemaan ja opettamaan kansaa sekä kertomaan tulevasta Vapahtajasta. VT:ssä on 330 profeettojen ennustusta Jeesuksen ensimmäisestä tulemuksesta.

2Kun.17:13. Herra oli varoittanut Israelia ja Juudaa. Jokaisen profeetan, jokaisen näkijän suulla hän oli sanonut: "Kääntykää takaisin pahoilta teiltänne! Noudattakaa minun käskyjäni ja määräyksiäni ja eläkää sen lain mukaisesti, jonka minä olen antanut isillenne ja ilmoittanut teille palvelijoitteni, profeettojen, suulla."

Kuningas David kirjoitti noin 1000 vuotta eKr., että ystävä tulisi kavaltamaan hänet. Tämä ennustus toteutui Juudaksen kautta, joka teki maailman inhottavimman teon kavaltamalla maailman Vapahtajan. Ps.41:9.Vieläpä ystäväni, johon luotin ja joka söi minun pöydässäni, kääntyy kopeasti minua vastaan.''

Matt.26:50. Jeesus sanoi hänelle: "Ystävä, tätä varten sinä olet tullut." Silloin miehet astuivat lähemmäs, kävivät käsiksi Jeesukseen ja vangitsivat hänet.

Kuningas David kertoi Jeesuksen kuolintavan. Jeesus toteutti ennustuksen kuolemalla runneltuna ja pilkattuna. Hänen kätensä ja jalkansa olivat lävistetyt nauloilla, jotka aiheuttivat mitä suurinta tuskaa.Ps.22:18.Ruumiini luut näkyvät kaikki. Ilkkuen he katsovat minuun,

Matt.27:39,40. Ohikulkijat pilkkasivat häntä. Päätään nyökyttäen he sanoivat: "Sinähän pystyt hajottamaan temppelin ja rakentamaan sen uudelleen kolmessa päivässä. Pelasta nyt itsesi, jos kerran olet Jumalan Poika. Tule alas ristiltä!"

Kuningas David kertoi, ettei Jeesuksen luita rikottaisi. Sotilaat rikkoivat rikollisten sääriluut nopeuttaakseen heidän kuolemaansa, jotta ruumiit eivät jäisi ristille pyhän sapatin ajaksi. Sotilaat toteuttivat ennustuksen. Jeesuksen sääriluita ei rikottu, koska Jeesus oli jo kuollut.

Ps.34:21.  Herra varjelee häntä, ei yksikään hänen luunsa murru.

Joh.19:33. Jeesuksen luo tultuaan he huomasivat hänen jo kuolleen eivätkä siksi katkaisseet hänen sääriluitaan.

Kuningas David kertoi, että Jeesuksen vaatteet jaettaisiin sotilaiden kesken paitsi paita, josta heitetään arpaa. Sotilaat toteuttivat ennustuksen, koska paita oli valmistettu yhdestä kankaasta.

Ps.22:19. jakavat vaatteeni keskenään ja heittävät puvustani arpaa.

Joh.19:23,24. Ristiinnaulittuaan Jeesuksen sotilaat ottivat hänen vaatteensa ja jakoivat ne neljään osaan, kullekin sotilaalle osansa. He ottivat myös paidan, mutta kun se oli saumaton, ylhäältä alas samaa kudosta, he sanoivat toisilleen: "Ei revitä sitä. Heitetään arpaa, kuka sen saa."

Kuningas David kertoi Jeesuksen nousemisen haudasta. Jeesus toteutti ennustuksen nousemalla kuolleista kolmantena päivänä. Hänen ylösnousemisensa todistajia oli ainakin 500 henkilöä, joille hän näyttäytyi kuolemansa jälkeen.

Profeetta Miika kirjoitti noin700 vuotta eKr. tarkalleen Jeesuksen syntymäkaupungin. Jeesuksen vanhempien kotipaikka oli Nasaret, mutta he joutuivat menemään verolle pantavaksi Betlehemiin, koska se oli heidän sukunsa kotipaikka. Heillä ei ollut aikomustakaan muuttaa sinne. Näin tämä ennustus toteutui tarkalleen.

Miika 5:1.Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana.

Profeetta Jesaja kirjoitti n. 700 v. eKr., että Johannes Kastajan tulee valmistamaan tietä Jeesuksen ensimmäiselle tulemiselle.

Jes.40:3. Ääni huutaa: - Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme!

Luuk.1:13. Mutta enkeli puhui hänelle: "Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes.


Joh.1:23. Johannes vastasi: "Minä olen ääni, joka huutaa autiomaassa: 'Tasoittakaa Herralle tie!' Niinhän profeetta Jesaja on ennustanut."

Profeetta Jesaja kirjoitti, että Jeesus tullaan pahoinpitelemään. Jeesus toteutti ennustuksen. Hän kärsi mitä hirvittävintä kohtelua.

Jes.50:6. Minä tarjosin selkäni lyötäväksi ja poskieni parran revittäväksi, en kätkenyt kasvojani häväistyksiltä, en sylkäisyiltä.

Matt.26:67,68. He sylkivät nyt Jeesusta kasvoihin ja löivät häntä. Muutamat läimäyttivät häntä poskelle, ja ilkkuivat: "Profetoi, Messias, sano kuka sinua löi!"

Profeetta Jesaja kirjoitti, miten Jeesus tulee vaikenemaan syyttäjien edessä. Näin tapahtui. Jeesus ei puolustellut itseään Pilatuksen edessä.

Jes.53:7. Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen, ei hän suutansa avannut. Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, ei hänkään suutansa avannut.

Matt.26:63. Mutta Jeesus pysyi vaiti. Silloin ylipappi sanoi hänelle: "Minä vannotan sinua elävän Jumalan nimessä: sano meille, oletko sinä Messias, Jumalan Poika."

Profeetta Jesaja kirjoitti, että Jeesus rukoilisi pahantekijöittensä puolesta. Jeesus toteutti ennustuksen. Hänen rukouksensa kattoi surmaajiensa lisäksi kaikki maailman ihmiset.

Jes.53:12. Hän otti kantaakseen monien synnit, hän pyysi pahantekijöilleen armoa.

Luuk.23:34. Mutta Jeesus sanoi: "Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät." Sotilaat jakoivat keskenään Jeesuksen vaatteet heittämällä niistä arpaa.

Profeetta Jesaja kirjoitti, että Jeesus luettaisiin pahantekijäin joukkoon. Jeesus toteutti ennustuksen. Hänet ristiinnaulittiin kahden rosvon väliin, mikä kuvaa maailman kahta ihmisjoukkoa, pelastettuja ja kadotettuja.

Jes.53:12. Minä annan hänelle paikan suurten joukossa, hän saa jakaa saalista mahtavien kanssa, koska hän antoi itsensä kuolemalle alttiiksi ja hänet luettiin rikollisten joukkoon.

Mark.15:27. Samalla kertaa he ristiinnaulitsivat kaksi rosvoa, toisen hänen oikealle, toisen hänen vasemmalle puolelleen.

Profeetta Daniel kertoi noin 500 vuotta eKr. koko maailman historian kuvapatsaan muodossa aina Babylonin ajasta Jeesukseen tulemukseen asti.

Dan.2:45. niin kuin sinä näit, että vuoresta lähti vierimään kivi käden koskematta ja murskasi raudan, pronssin, saven, hopean ja kullan. Suuri Jumala on ilmoittanut kuninkaalle, mitä pian on tapahtuva, ja uni on tosi, ja sen selitys on oikea.”

Ennustetut valtakunnat olivatBabylon - Meedo-Persia - Kreikka - Rooma - Euroopan valtiot - Euroopan unioni - Jumalan valtakunta.

Profeetta Daniel kertoi tuomion alkamisen taivaallisessa pyhäkössä. Tämän ennustuksen mukaan se alkoi vuonna 1844 jKr. Silloin alettiin käsitellä uskovien ihmisten elämänkirjat.

Dan.8:14. Toinen vastasi: "Niin kauan, että kaksituhatta kolmesataa iltaa ja aamua on kulunut; sitten nousee pyhäkkö taas kunniaan.”

Ilm.14:6. Hän kuulutti kovalla äänellä: "Pelätkää Jumalaa ja antakaa hänelle kunnia - hänen tuomionsa aika on tullut! Kumartakaa häntä, joka on luonut taivaan, maan ja meren ja vesien lähteet."

Profeetta Daniel kertoi aika-ennustuksen, jossa on vuosien tarkkuudella ilmoitettu Jeesuksen kaste. Tämän ennustuksen mukaan Jeesus kastetaan vuonna 27 jKr. Ennustus toteutui tarkalleen.

Dan.9:25. Ja tiedä ja käsitä: siitä ajasta, jolloin tuli se sana, että Jerusalem on jälleen rakennettava, voideltuun, ruhtinaaseen, asti, on kuluva seitsemän vuosiviikkoa; ja kuusikymmentäkaksi vuosiviikkoa.

Luuk.3:22. ja Pyhä Henki laskeutui hänen ylleen näkyvässä muodossa, kyyhkysen kaltaisena. Ja taivaasta kuului ääni: "Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt."

Profeetta Sakarja kirjoitti noin 500 vuotta eKr., että Jeesus kavallettaisiin 30 hopearahalla. Juudas toteutti tämän ennustuksen.

Sakarja 11:12. Sitten sanoin heille: "Jos hyväksi näette, maksakaa minulle palkkani. Ellei se käy, olkaa maksamatta." Niin he antoivat minulle palkaksi vaivaiset kolmekymmentä hopearahaa.

Matt.26:14,15. Silloin yksi kahdestatoista opetuslapsesta, Juudas Iskariot, meni ylipappien luo ja sanoi: "Paljonko maksatte minulle, jos toimitan hänet teidän käsiinne?" He sopivat hänen kanssaan kolmestakymmenestä hopearahasta.

Profeetta Sakarja kirjoitti, että opetuslapset pakenisivat heti Jeesuksen kiinnioton jälkeen. Näin tapahtui.

Sak.13:7. Kohoa, miekka, paimentani kohti, nouse uskottuani vastaan! sanoo Herra Sebaot. Minä lyön paimenen maahan, ja lauman lampaat joutuvat hajalle, pienimpiäkin vastaan minä kohotan käteni.

Matt.26:67. Mutta kaikki tämä on tapahtunut, jotta profeettojen kirjoitukset kävisivät toteen." Silloin kaikki opetuslapset jättivät hänet ja pakenivat. Opetuslapset jättivät Jeesuksen.

Profeetta Sakarja kirjoitti, mitä Juudas tulisi tekemään saamillaan 30 hopearahalla. Ennustus toteutui tarkalleen. Juudas vei rahat temppeliin ja niillä ostettiin savenvalajan pelto Juudaksen hautapaikaksi.Sak.11:13.Herra sanoi minulle: "Vie ne temppeliin ja viskaa metallinsulattajalle. Näin korkean hinnan arvoisena he minua pitävät!" Minä viskasin ne kolmekymmentä hopea-rahaa metallinsulattajalle, Herran temppeliin.

Matt.27:7. Neuvoteltuaan he päättivät ostaa niillä savenvalajan pellon muukalaisten hautapaikaksi.

VT:n viimeinen profeetta Malakia kirjoitti noin 400 vuotta eKr., että Jumala lähettää Johannes Kastajan valmistamaan tietä Herran tulemiselle. Näin oli myös Jesaja ennustanut.

Mal.3:1. Minä lähetän sanansaattajani raivaamaan edelläni tietä. Ja aivan äkkiä tulee temppeliinsä Valtias, jota te odotatte, ja Liiton enkeli, jota te kaipaatte. Hän saapuu, sanoo Herra Sebaot.

Jes.40:3. Ääni huutaa: - Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme!

 

0603297. Johannes Kastaja.