32. Asunnot ja mökit

Rakentamani maalaamaton kesämökkini Kullaanniemessä

Uskoontuloni aikana aloin suunnitella tontilleni Kullaanniemessä isompaa mökkiä, kun olin saanut tontin maksettua. Piirsin noin 60 m² mökin kuisteineen ja aloin rakentaa sitä. Apunani oli lapsuuden ensimmäinen kaveri Lare poikansa Harrin kanssa. Olihan siinä työtä alkeellisilla työvälineillä ilman sähköä, mutta kyllä se valmistui aikanaan viikonvaihteissa ja kesälomillani. Puutavaran sain lähistöllä olevasta maalaistalosta ja muut tarvikkeet Karjaan Raudasta. Olin juuri tullut uskoon ja vaikka töissä oli hyvä tuttu, niin kaikki työt tehtiin verollisina. Olihan siinä veropapereiden täyttämistä. Äitini oli mielellään mukana ja laittoi meille ruokaa. Nukuin äitini kanssa saunamökissä ja Lare ja Harri nukkuivat teltassa.

Nautin todella mökillä olemisesta. Varsinkin kesäaamut olivat ihania. Lähdin heti aamulla lenkille ja sen jälkeen suoraan vilpoiseen veteen. Metsässä oli kiva samoilla ja kerätä marjoja. Kukkoteeret pitivät meteliä lähistöllä ja hirviä näkyi paljon. Kalaa tuli sopivasti ja vesi oli jopa juomakelpoista. Talvisin tuli käytyä hiihtämässä siellä.

Sitten kun olin saanut taas velat maksettua, innostuin 1980-luvun vaihteessa rakentamaan omakotitaloa Soukkaan. Sitä varten myin kerrostaloasuntoni Tapiolasta ja otin lisälainaa. Valitsin tyyppitalon pienin muutoksin ja pystytyksen harjaan. Toimin rakennuttajana ja annoin vain pakolliset rakennustyöt tehtäväksi urakkatöinä. Apunani oli tietysti verollisena nuoruuden kaveri, jolla oli alkoholiongelmia ja siksi oli työttömänä. Oli siinä rakennusaikana myös alkoholiongelmia, mutta työ ei ollut niin aikaan sidottu. Talo valmistui asuttavaan kuntoon juuri ja juuri, kun jouduin luovuttamaan kerrostaloasuntoni, mutta vielä oli paljon sisustustöitä.

Kun menin naimisiin, jouduin myymään mökkini, koska äidilleni oli ostettava asunto-osake ja vaimollani oli oma torppa vanhempiensa kotitilalla. Se oli minulle kova paikka ja olen katunut sitä monesti, koska paikka oli ihana ja sopivan matkan päässä.

Kesämökin korvikkeeksi ostin 2000-luvun vaihteessa pienen yksiön Siikasalmelta, koska siellä oli kahden adventistiperheen hankkima toimintakeskus ja koska sukuni oli sieltäpäin lähtöisin ja junamatkat olivat ilmaiset. Sitä pidin noin kymmenen vuotta, mutta sitten alituiset pitkät matkat alkoivat väsyttää. Muuten viihdyin siellä hyvin ja nykyisin olen ollut siellä vain maksullisena kesävieraana. Siikasalmen toimintakeskukseen voi tutustua osoitteessa: www.siikasalmiyhdistys.fi.

Olin iän lisääntyessä ajatellut, että noin 75-vuotiaana muutan takaisin kerrostaloon. Äitini oli jo kuollut ja siksi olin myynyt äitini asunnon. Ostin sitten elämäni ensimmäisen uuden asunnon tuliterästä kerrostalosta Soukasta hyvältä paikalta. Seuraava kotini onkin sitten Malmin hautausmaalla, ellen joudu sitä ennen vanhainkotiin tai muuhun vastaavaan laitokseen. Vuonna 2014 valmistui kuitenkin senioritalo aivan omakotitaloni läheltä ja niin tuli vielä jatkoa elämälleni uudessa kodissa. Olin jo 79-viotias ja kun vielä voimani riittivät muuttamaan, tein tämän asuntoratkaisun vanhuuden turvaksi kaikkine palveluineen. Olen erittäin tyytyväinen uuteen kotiini.

Omakotitaloni Espoon Soukassa.