5. Vesi vanhin voitehista

Harvoin me pysähdymme ajattelemaan, että niinkin arkipäiväinen hyödyke kuin vesi on aivan välttämätön edellytys elämän mahdollisuudelle meidän maapallollamme. Koko kasvikunta on riippuvainen vedestä, ilman vettä ei ole elämää.

On tunnettua, että me ihmiset tulemme toimeen useita viikkoja ilman ruokaa, mutta vain muutamia päiviä ilman vettä.

Me olemme siten rakennettuja, että meidän kudoksemme eivät vain sisällä vettä, ne oikeastaan kylpevät nesteessä.

Ihmisen painosta noin 60 – 70 % on vettä. Jos satakiloinen mies puserrettaisiin kuivaksi kaikesta nesteestä, sitä kertyisi lähes 70 kiloa.

Vesipitoisinta on aivokudos, joka sisältää noin 80 % vettä. Mutta vieläpä kynnetkin, joiden luulisi olevan hyvin kuivia, sisältävät vettä noin 40 %.

Miksi näin paljon vettä? Siihen on määrätyt syynsä. Ihmisen silmä on siitä eräs hyvä esimerkki. Silmämunaa ympäröi vesikerros. Muuten se olisi kuiva ja tulehtunut ja mahdotonta avata tai sulkea.

Meidän kehomme vedentarve on suunnaton. Jos meidän täytyisi juoda kaikki se vesi, mitä elimistömme käyttää kaikkiin toimintoihinsa, meidän pitäisi juoda päivittäin noin 11 250 litraa vettä.

Se merkitsisi noin 40 000 lasillista joka päivä. Onneksi tällaista urakkaa ei ole meille annettu, sillä kehomme nestekierto pitää huolen siitä, että elimistömme varastoi, säilyttää ja käyttää vettä yhä uudelleen ja uudelleen.

Kuitenkin me jatkuvasti menetämme nestettä. Munuaiset erittävät sitä päivittäin noin 5 ½ lasillista virtsana. Sitä haihtuu ihon kautta lähes 2 lasia ja hengityksen mukana melkein 2 lasia joka päivä. Myös suoliston kautta menetämme puolisen lasillista päivittäin. Tämä merkitsee sitä, että yhteensä menetämme päivittäin noin 2 ½ – 3 litraa vettä, joka meidän on korvattava nauttimalla sama määrä nestettä muodossa tai toisessa.

Normaaliolosuhteissa me saamme ruuan mukana noin 3 lasillista vettä päivässä. Ruuan palamisesta syntyvä vesi antaa meille noin 1 ½ lasia, joten juomalla korvattavaksi jää noin 5 ½ lasillista päivittäin. voimakkaan liikunnan, fyysisen työn ja hikoilun aiheuttama veden tarve on luonnollisesti näitä lukemia huomattavastikin suurempi.

Tämä merkitsee sitä, että normaaliolosuhteissa meidän tulisi juoda viisi – kuusi lasillista vettä päivässä aterioittemme lisäksi, korvataksemme menettämämme vesimäärän.

Ihmisen veden tarvetta on testattu myös monenlaisilla käytännön kokeilla. Eräässä kokeessa hyvin treenattuja urheilijoita pantiin etenemään kuntopyörällä määrätyllä nopeudella. Säännöllisin väliajoin heillä oli 5 minuutin tauko, jonka aikana heidän ruumiinlämpönsä mitattiin. Ensimmäisen kokeensa aikana he eivät saaneet ollenkaan juotavaa. 3 ½ tunnin kuluttua heidän ruumiinlämpönsä oli kohonnut 37 – 39 asteeseen, he olivat loppuun väsyneitä ja koe täytyi keskeyttää.

Toisena päivänä levon jälkeen koe uusittiin, mutta nyt he saivat juoda vettä niin paljon kuin halusivat. Nyt kesti 6 tuntia, ennen kuin väsymys yllätti.

Kolmantena päivänä he saivat vettä saman verran, minkä hikoilemalla menettivät. Havaittiin, että heidän lämpönsä ei noussut kriittisen 39 asteen rajan yli. Kun koe keskeytettiin 7 tunnin kuluttua, miehet olivat edelleenkin hyvässä kunnossa ja olisivat voineet jatkaa koetta.

Mielenkiintoisinta asiassa oli, että kun miehet joutuivat juomaan noin 13 % enemmän vettä, kuin itse halusivat juoda, heidän kestokykynsä nousi ratkaisevasti. Tämä osoitti, että jano ei aina ole luotettava osoitin nesteen nauttimisen määrässä. Tietysti me tulemme toimeen melko vähäiselläkin nestemäärällä, mutta voidaksemme todella hyvin, näyttää siltä, että meidän pitäisi nauttia hieman enemmän vettä kuin mitä janottaa.

Selostamani koe oli mielenkiintoinen myös sikäli, että se auttoi ratkaisevalla tavalla maailman korkeimman vuoren, Mt. Everestin valloittajia onnistuneessa yrityksessä.

Ensimmäisillä nykyisillä välineillä ja tietämyksellä varustetun vakavan yrityksen tekivät sveitsiläiset vuotta ennen englantilaisia. He pääsivät 240 metrin päähän huipulta, mutta siihen voimat loppuivat.

Kun englantilaisen retkikunnan johtaja, eversti John Hunt, tutki huolellisesti sveitsiläisen yrityksen yksityiskohtia, hän huomasi, että he joivat kaksi lasillista vettä miestä kohden päivässä.

Kun britit sitten yrittivät, retkikunnan jäseniä kehotettiin juomaan vettä niin paljon kuin he suinkin voivat. Ja britit tekivät sen, mihin kukaan ei aikaisemmin ollut pystynyt. He nousivat maailman korkeimman vuoren huipulle ensimmäisinä ihmisistä.

Mutta he joivat ankaran ponnistuksen kestäessä 12 lasillista vettä päivässä. Niinpä sherpa Tensing, joka yhdessä Hillaryn kanssa nousi huipulle, kutsuikin retkikuntaa ”limonadiretkikunnaksi”.

Vaikka me emme ole mitään alppikiipeilijöitä, järkevä ja riittävän runsas veden käyttö on eräs meidän terveytemme perustekijöitä.

Asiantuntijoiden mukaan on edullista nauttia lasi vettä heti aamulla ylös noustua, pari lasillista päivällä ja samoin lasillinen tai pari illalla. Jos lääkäri syystä tai toisesta on määrännyt vähentämään nesteen käyttöä, on luonnollisesti seurattava hänen ohjeitaan.

Meitä kehotetaan energian kallistumisen vuoksi vähentämään veden käyttöä yleisesti ottaen. Mutta älkäämme tehkö sitä virhettä, että vähentäisimme veden sisäistä käyttöä minkäänlaisen energiakriisin seurauksena. Vaarannamme terveyden.

Ja kyllä meidän tulee pitää huolta myös henkilökohtaisesta puhtaudestamme. Meidän ihomme suorittaa joukon nesteen haihtumiseen, lämmön säätelyyn ja vitamiinien tuotantoon liittyviä tehtäviä, joilla on suuri merkitys koko elimistölle.

On erittäin tärkeää hoitaa ihoa niin, että se suoriutuu tästä tehtävästään. Ihon hoito on sen puhtaana pitämistä ja karaisemista.

Meidän tulisi oppia arvostamaan puhdasta vettä suurena Jumalan lahjana ja nauttimaan siitä sekä ulkonaisesti, että sisäisesti. Raamattu puhuu meille elämän veden lähteestä. Tärkeintä olisi löytää se lähde, joka takaa meille iankaikkisen elämän.

Uusimmat kommentit

10.02 | 04:36

Mukava pieni tarina autoista.

Jaa tämä sivu